Zupę z czerwonej soczewicy można podawać na wiele sposobów i choć możliwych jest wiele jej odsłon, za każdym razem smakuje wyśmienicie, lekko, a jednocześnie delikatnie. Ta zupa warzywna to połączenie proponowanej już zupy z soczewicy z dodatkami: fasolką, kukurydzą i porem. Zachęcamy!
Składniki na zupę z soczewicy, pora i kukurydzy
- 2 kostki bulionu warzywnego,
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- pół puszki kukurydzy,
- 50 g zielonej fasoli szparagowej ciętej (może być mrożona),
- pół pora (zielona część),
- mielona papryka słodka,
- sól, pieprz.
Do gotujących się kostek bulionu (w ok. 1,5 litra wody) dodajemy czerwoną soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut dodając w międzyczasie pokrojony por, ziarna kukurydzy, fasolę i przyprawy.
Zupę z soczewicą podajemy ciepłą.
Comments
6 Responses to “Zupa z soczewicy, pora i kukurydzy”