19511 Views |  Like

Zupa z soczewicy, pora i kukurydzy

Zupę z czerwonej soczewicy można podawać na wiele sposobów i choć możliwych jest wiele jej odsłon, za każdym razem smakuje wyśmienicie, lekko, a jednocześnie delikatnie. Ta zupa warzywna to połączenie proponowanej już zupy z soczewicy z dodatkami: fasolką, kukurydzą i porem. Zachęcamy!

Zupa z soczewicy, pora i kukurydzy

Zupa z soczewicy, pora i kukurydzy

Składniki na zupę z soczewicy, pora i kukurydzy

  • 2 kostki bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 50 g zielonej fasoli szparagowej ciętej (może być mrożona),
  • pół pora (zielona część),
  • mielona papryka słodka,
  • sól, pieprz.

Do gotujących się kostek bulionu (w ok. 1,5 litra wody) dodajemy czerwoną soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut dodając w międzyczasie pokrojony por, ziarna kukurydzy, fasolę i przyprawy.

Zupę z soczewicą podajemy ciepłą.