Przepis na zupę z soczewicy.
Składniki na zupę z soczewicy i suszonych pomidorów (na 4 spore porcje):
- 180 g czerwonej soczewicy,
- 100 g suszonych pomidorów,
- 150 g czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 2 liście laurowe,
- 1/2 litra bulionu warzywnego,
- kilka łyżek gęstej śmietany,
- płatki chili,
- opcjonalnie 1 łyżka skórki z limonki i sok z niej (najlepiej eko, niewoskowanej) – pominęłam.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na pół godziny. odsączamy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy, szklimy na oleju. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Przesmażamy, dodajemy pomidory, smażymy kilka minut. Dodajemy opłukaną soczewicę i liście laurowe. Zalewamy bulionem, gotujemy aż soczewica zmięknie. Wyjmujemy liście całość miksujemy na krem. Jeżeli używamy limonki, każdą zupę doprawiamy łyżką otartej skórki, a każdą porcję łyżeczką wyciśniętego soku.
Podajemy z kleksem śmietany i płatkami chilli na wierzchu, polecam!
Comments
6 Responses to “Zupa z soczewicy i suszonych pomidorów”