Przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy. Zupa zawdzięcza swój ostry smak dużej ilości curry.
Składniki na zupę z soczewicy:
- 2 kostki bulionu warzywnego,
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- curry,
- papryka słodka,
- sól, pieprz.
Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucamy 2 kostki warzywne. Do gotowego wywaru z warzyw wrzucamy szklankę czerwonej soczewicy. Przyprawiamy curry (ok. 2 łyżek), papryką słodką, solą i pieprzem.
W międzyczasie kroimy cebulę na małe części i razem ze zmiażdżonym czosnkiem smażymy na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ją do gotującej się zupy curry z soczewicą.
Zupę curry z soczewicy gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem jeszcze ok. 20-25 minut. Podajemy ciepłą.
Comments
46 Responses to “Zupa z soczewicy”