44892 Views |  1

Zupa z soczewicy

Przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy. Zupa zawdzięcza swój ostry smak dużej ilości curry.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki na zupę z soczewicy:

  • 2 kostki bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • curry,
  • papryka słodka,
  • sól, pieprz.

Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucamy 2 kostki warzywne. Do gotowego wywaru z warzyw wrzucamy szklankę czerwonej soczewicy. Przyprawiamy curry (ok. 2 łyżek), papryką słodką, solą i pieprzem.

W międzyczasie kroimy cebulę na małe części i razem ze zmiażdżonym czosnkiem smażymy na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ją do gotującej się zupy curry z soczewicą.

Zupę curry z soczewicy gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem jeszcze ok. 20-25 minut. Podajemy ciepłą.