- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Zupa z selera naciowego

Pyszna, kremowa zupa selerowa.

Zupa z selera naciowego

Składniki na zupę z selera naciowego:

Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy drobno pokrojony seler i dusimy do miękkości.  Następnie zupę miksujemy po ostudzeniu (dla niecierpliwych: bez studzenia).

Do zmiksowanej masy selerowej dodajemy litr wody z wcześniej rozpuszczonymi kostkami bądź litr wywaru z warzyw oraz sok z cytryny. Po zagotowaniu dodajemy do zupy serek topiony. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się serka. Na koniec do zupy selerowej dodajemy śmietanę (którą warto wymieszać  z paroma łyżkami goracej zupy – unikniemy zważenia).

Smacznego!