Zwegowani » Dania gotowane, Zupy chłodniki

Zupa z selera naciowego


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 4
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (3 głosów)
Loading...Loading...

Pyszna, kremowa zupa selerowa.

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego

Składniki na zupę z selera naciowego:

  • 6-10 łodyg selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 100 ml śmietany 12%,
  • 80 g serka topionego,
  • 2 kostki warzywne (lub wywar z warzyw),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • bazylia, pietruszka.

Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy drobno pokrojony seler i dusimy do miękkości.  Następnie zupę miksujemy po ostudzeniu (dla niecierpliwych: bez studzenia).

Do zmiksowanej masy selerowej dodajemy litr wody z wcześniej rozpuszczonymi kostkami bądź litr wywaru z warzyw oraz sok z cytryny. Po zagotowaniu dodajemy do zupy serek topiony. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się serka. Na koniec do zupy selerowej dodajemy śmietanę (którą warto wymieszać  z paroma łyżkami goracej zupy – unikniemy zważenia).

Smacznego! :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Ratatuj
Ratatuj (Ratatouille), zwane też ratatują, to danie prowansalskie często mylone z leczo. W odróżnien...
Pierogi ruskie
Pierogów nie powinno zabraknąć nie tylko na wigilijnym stole, ale i w codziennym menu. Sk...
Enchilada wegetariańska z warzywami
Meksykańskie zapiekane naleśniki z gotowych tortilli to przysmak, którym można się najeść do syta :)...
Burgery z fasoli i oliwek
Przepis na kotlety wegetariańskie- idealne jako burgery, podawane np. w bułkach. Składniki na...
Pieczarkowe zapiekanki
Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych  z nas, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby...
Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym
Pomysł na kotlety wegetariańskie z kaszy kuskus. Składniki na kotlety z kaszy kuskus: 100 g...

Komentarzy: 4

  • avatar
    Dominika:

    Zrobiłam, tylko, że zamiast śmietany dałam jogurt naturalny. Do tego na patelni (bez oleju) usmażyłam chleb pokrojony w kostkę i wyszła zupa z grzankami:) Naprawdę pyszne !!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Dominika:

    do zupy polecam dodać więcej serków niż w przepisie, wtedy zupa wychodzi gęsta i bardzo kremowa. Jak wiadomo przy takich zupach- najlepiej smakują na drugi dzień :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Banita:

    Zrobiłem tę zupę na prezent dla mojego kumpla, na imprezę imieninową. Wszyscy goście byli zachwyceni. Zrobiłem i dla siebie i ja również jestem zachwycony, zupa smakuje wyjątkowo, część ludzi porównuje jej smak do pieczarkowej lub grzybowej.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kamila:

    Wypróbowałam z pominięciem śmietany i uważam, że jest rewelacyjna :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.