4010 Views |  Like

Zupa z selera naciowego

Pyszna, kremowa zupa selerowa.

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego

Składniki na zupę z selera naciowego:

  • 6-10 łodyg selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 100 ml śmietany 12%,
  • 80 g serka topionego,
  • 2 kostki warzywne (lub wywar z warzyw),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • bazylia, pietruszka.

Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy drobno pokrojony seler i dusimy do miękkości.  Następnie zupę miksujemy po ostudzeniu (dla niecierpliwych: bez studzenia).

Do zmiksowanej masy selerowej dodajemy litr wody z wcześniej rozpuszczonymi kostkami bądź litr wywaru z warzyw oraz sok z cytryny. Po zagotowaniu dodajemy do zupy serek topiony. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się serka. Na koniec do zupy selerowej dodajemy śmietanę (którą warto wymieszać  z paroma łyżkami goracej zupy – unikniemy zważenia).

Smacznego! :)