Zupa z dyni jest doskonałym daniem na chłodne, jesienne wieczory, w których śnieg prószy za oknem:) Do przygotowania dania potrzeba ok. 40 minut. Zamiast dyni możemy także użyć kabaczka.
Składniki na zupę z dyni
- 1 kg dyni,
- 3 łyżki masła lub margaryny,
- drobno pokrojona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3,5 szklanki wywaru z warzyw,
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
- 1,25 szklanki mleka,
- 6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.
Przed przystąpieniem do sporządzenia zupy warto przygotować wywar z warzyw – najlepiej używając kostki warzywnej.
Do dużego garnka wrzucamy 3 łyżki masła i rozpuszczamy je. Dodajemy cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy na małym ogniu do czasu aż zmiękną. W międzyczasie obieramy dynię ze skórki pozbywając się przy tym pestek i kroimy ją w kostkę (ok. 2,5 cm). Tak przygotowaną dynię wrzucamy do pozostałych składników i mieszamy przez ok. 2-3 min.
Do mieszanki dodajemy wcześniej przygotowany wywar warzywny i gotujemy na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Wsypujemy pół łyżeczki zmielonego imbiru. Doprawiamy solą i pieprzem. Garnek przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 min. – do chwili aż dynia zmięknie.
Zupę studzimy przez chwilę, po czym miksujemy ją mikserem lub robotem kuchennym. Całość jeszcze raz stawiamy na ogniu, wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Dodajemy odrobinę śmietany. Przygotowaną zupę ozdabiamy szczypiorkiem.
Comments
5 Responses to “Zupa z dyni”