22602 Views |  3

Zupa z czerwonej soczewicy

Prosty przepis na zupę z soczewicy – w 40 min.

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki na zupę w soczewicy:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • kminek,
  • kurkuma,
  • tymianek,
  • sól ziołowa,
  • sól,
  • pietruszka do posypania.

Przygotowanie:

Nastaw do gotowania ok. 2,5 litra wody w garnku. Obierz ziemniaki i pokrój na niewielkie cząstki. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć do niej ziemniaki i suchą soczewicę. Czasem  mieszaj. Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek w drobną kosteczkę. Podsmaż na maśle cebulę z czosnkiem. Wsyp do zupy nawet łyżkę soli, kurkumę ok.3 szczypty, tymianek i sól ziołową trochę. Pomieszaj. Kminek najlepiej trochę zmiażdżyć w moździerzu, min.1 duża łyżka. Dodaj koncentrat i pomieszaj.

Wsyp cebulę i czosnek z patelni do zupy. Wszystko zmieszaj. Teraz chwilę gotuj i pokrój w tym czasie pietruszkę. Wlej do miseczek i posyp świeżą pietruszką lub tymiankiem.

Smacznego.