Prosty przepis na zupę z soczewicy – w 40 min.
Składniki na zupę w soczewicy:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 średnia cebula,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- kminek,
- kurkuma,
- tymianek,
- sól ziołowa,
- sól,
- pietruszka do posypania.
Przygotowanie:
Nastaw do gotowania ok. 2,5 litra wody w garnku. Obierz ziemniaki i pokrój na niewielkie cząstki. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć do niej ziemniaki i suchą soczewicę. Czasem mieszaj. Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek w drobną kosteczkę. Podsmaż na maśle cebulę z czosnkiem. Wsyp do zupy nawet łyżkę soli, kurkumę ok.3 szczypty, tymianek i sól ziołową trochę. Pomieszaj. Kminek najlepiej trochę zmiażdżyć w moździerzu, min.1 duża łyżka. Dodaj koncentrat i pomieszaj.
Wsyp cebulę i czosnek z patelni do zupy. Wszystko zmieszaj. Teraz chwilę gotuj i pokrój w tym czasie pietruszkę. Wlej do miseczek i posyp świeżą pietruszką lub tymiankiem.
Smacznego.
Comments
12 Responses to “Zupa z czerwonej soczewicy”