3652 Views |  Like

Zupa truskawkowo-waniliowa

Chłodnik truskawkowy z dodatkiem wanilii to jedno z dań, na które czeka się w zimowe dni, by móc je w końcu przygotować. Zupa owocowa – mocno truskawkowa i lekko, niemal niewyczuwalnie, waniliowa – może uchodzić za afrodyzjak. Gotowana z dodatkiem wina, jogurtów naturalnych i szczyptą cukru pudru (który można zamienić na zwykły cukier), uwodzi głębią koloru i niepowtarzalnym, owocowym smakiem.

Zupa truskawkowo-waniliowa

Zupa truskawkowo-waniliowa

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 150 ml czerwonego wina – słodkiego lub półsłodkiego,
  • laska wanilii,
  • dwa duże jogurty naturalne (ok. 600-700 ml),
  • 2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej),
  • szklanka wody.

Do garnka dodajemy wino, wodę, cukier i przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotujemy 10 min na małym ogniu. Wrzucamy oczyszczone truskawki bez szypułek i gotujemy kolejne 5-7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Z owocowego chłodnika wyjmujemy wanilię, przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy nasiona. Dodajemy je do zupy owocowej wraz z jogurtami. Całość miksujemy.

Zupę truskawkowo-waniliową podajemy schłodzoną.