4458 Views |  Like

Zupa szpinakowa z migdałami

Migdały dodadzą zupie charakterystycznego smaku i gęstej konsystencji.

Zupa szpinakowa z migdałami

Zupa szpinakowa z migdałami

Składniki:

  • 510 g szpinaku,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 100 ml niskoprocentowej śmietany,
  • 55 g startego sera żółtego,
  • sól, pieprz.

Szpinak i bulion wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez następne 5 minut. Dodajemy zmielone migdały i doprawiamy. Całość gotujemy na małym gazie przez 2 minuty. Odstawiamy, aby szpinak ostygł.

Zupę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aby zupa zawrzała. Podajemy posypaną serem i pieprzem.