28885 Views |  Like

Zupa szpinakowa z jajkiem

Zupa szpinakowa z jajkiem

Zupa szpinakowa z jajkiem

Przepis na zupę ze szpinakiem.

Składniki na zupę szpinakową:

  • 450 gram szpinaku (może być mrożony),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • śmietana lub jogurt do ozdoby,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Jajka gotujemy na twardo. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek – podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak i smażymy do zmiękczenia. Gdy całość zmięknie, dolewamy mleko i chwilę gotujemy. Zupę ściągamy z gazu i blenderujemy. Kiedy będzie już ‘gładka’, odstawiamy ją na gaz, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy przez kilka minut. Gotową zupę przelewamy na talerz, dekorujemy śmietaną i ćwiartkami jajka, posypujemy startym serem żółtym.

Smacznego!