Przepis na zupę ze szpinakiem.
Składniki na zupę szpinakową:
- 450 gram szpinaku (może być mrożony),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- śmietana lub jogurt do ozdoby,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Jajka gotujemy na twardo. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek – podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak i smażymy do zmiękczenia. Gdy całość zmięknie, dolewamy mleko i chwilę gotujemy. Zupę ściągamy z gazu i blenderujemy. Kiedy będzie już ‘gładka’, odstawiamy ją na gaz, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy przez kilka minut. Gotową zupę przelewamy na talerz, dekorujemy śmietaną i ćwiartkami jajka, posypujemy startym serem żółtym.
Smacznego!
Comments
4 Responses to “Zupa szpinakowa z jajkiem”