3902 Views |  Like

Zupa szparagowa (z papryką konserwową)

Delikatna zupa z zielonych szparagów i papryki konserwowej to kolorowa uczta dla podniebienia. Polecamy ją także w wersji bez papryki konserwowej, z podwójną ilością szparagów.

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Składniki:

  • 150 g zielonych szparagów (w wersji bezpaprykowej – 300 g szparagów),
  • strąk papryki konserwowej (najlepiej czerwonej lub żółtej),
  • litr wywaru warzywnego,
  • 50 g płatków migdałów,
  • 0,75 szklanki śmietany 18 %,
  • żółtko,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • cukier,
  • sól, pieprz.

O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl

Szparagi płuczemy w zimnej wodzie. Zdrewniałe końcówki usuwamy przełamując szparagi na dwie części. Szparagi gotujemy na parze w wodzie z dodatkiem cukru i soli przez 15 minut. Ostudzone miksujemy w blenderze z papryką konserwową.

Mąkę wsypujemy na patelnię i smażymy razem z masłem. Zasmażkę wsypujemy do zimnego bulionu warzywnego i mieszamy. Zmiksowane szparagi i paprykę dodajemy do wywaru. Zupę ze szparagów gotujemy ok. 5-10 min. Zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepaną z żółtkiem śmietanę. Na koniec do zupy szparagowej dodajemy migdały i doprawiamy.

Zupę szparagową podajemy z białym pieczywem lub groszkiem ptysiowym.