Delikatna zupa z zielonych szparagów i papryki konserwowej to kolorowa uczta dla podniebienia. Polecamy ją także w wersji bez papryki konserwowej, z podwójną ilością szparagów.
Składniki:
- 150 g zielonych szparagów (w wersji bezpaprykowej – 300 g szparagów),
- strąk papryki konserwowej (najlepiej czerwonej lub żółtej),
- litr wywaru warzywnego,
- 50 g płatków migdałów,
- 0,75 szklanki śmietany 18 %,
- żółtko,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- cukier,
- sól, pieprz.
O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl
Szparagi płuczemy w zimnej wodzie. Zdrewniałe końcówki usuwamy przełamując szparagi na dwie części. Szparagi gotujemy na parze w wodzie z dodatkiem cukru i soli przez 15 minut. Ostudzone miksujemy w blenderze z papryką konserwową.
Mąkę wsypujemy na patelnię i smażymy razem z masłem. Zasmażkę wsypujemy do zimnego bulionu warzywnego i mieszamy. Zmiksowane szparagi i paprykę dodajemy do wywaru. Zupę ze szparagów gotujemy ok. 5-10 min. Zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepaną z żółtkiem śmietanę. Na koniec do zupy szparagowej dodajemy migdały i doprawiamy.
Zupę szparagową podajemy z białym pieczywem lub groszkiem ptysiowym.
Comments
3 Responses to “Zupa szparagowa (z papryką konserwową)”