Aksamitna zupa z kukurydzą i porem, dzięki swoim składnikom, jest kremowa i ma lekko słodki posmak. Przepis jest niezwykle prosty, a zupę przyrządza się niemal błyskawicznie.
Składniki:
- 900 ml bulionu warzywnego (z 2 kostek bulionu),
- puszka kukurydzy,
- ok. 200 g pora,
- 2 łyżki słodkiej śmietany (18 % – 30 %),
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki masła,
- pieprz.
Białą część pora kroimy na małe, drobne kawałki i wrzucamy na patelnię z roztopionym wcześniej masłem. Por smażymy ok. 7 minut oprószając go w międzyczasie łyżką mąki. Doprawiamy pieprzem.
Podsmażone warzywo dodajemy do przygotowanego bulionu. Gotujemy aż por zupełnie zmięknie.
Zupę porową miksujemy. Na koniec dodajemy kukurydzę i śmietanę. Zupę podajemy ciepłą.
Comments
3 Responses to “Zupa porowa z kukurydzą”