18334 Views |  Like

Zupa porowa z kukurydzą

Aksamitna zupa z kukurydzą i porem, dzięki swoim składnikom, jest kremowa i ma lekko słodki posmak. Przepis jest niezwykle prosty, a zupę przyrządza się niemal błyskawicznie.

Zupa porowa z kukurydzą

Zupa porowa z kukurydzą

Składniki:

  • 900 ml bulionu warzywnego (z 2 kostek bulionu),
  • puszka kukurydzy,
  • ok. 200 g pora,
  • 2 łyżki słodkiej śmietany (18 % – 30 %),
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz.

Białą część pora kroimy na małe, drobne kawałki i wrzucamy na patelnię z roztopionym wcześniej masłem. Por smażymy ok. 7 minut oprószając go w międzyczasie łyżką mąki. Doprawiamy pieprzem.

Podsmażone warzywo dodajemy do przygotowanego bulionu. Gotujemy aż por zupełnie zmięknie.

Zupę porową miksujemy. Na koniec dodajemy kukurydzę i śmietanę. Zupę podajemy ciepłą.