Sprawdzony przepis na pyszną nietypowa zupę. Ostatnio nieskromnie przyznam, że kolega okrzyknął ją mianem „mistrzowskiej”:)
Składniki na zupę pomidorowo-szpinakową:
- 2 duże cebule,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów, czasem daję też dwie (biorę całe pomidory w puszce, żeby móc wyciągnąć twarde środki)
- ok 400 g świeżego szpinaku (w liściach),
- 1 opakowanie całej gorczycy,
- serek topiony ze szczypiorkiem (można użyć też śmietany),
- ok 2 l wywaru z warzyw,
- sól, pieprz.
Cebule kroimy w kostkę, smażymy z odrobiną soli. Jak zmięknie, dodajemy pomidory razem z sokiem i sprasowany czosnek. Kiedy troszkę odparują, wrzucamy gorczycę, potem umyty i pokrojony szpinak. Kroimy dowolnie, to zależy jak duże kawałki szpinaku pływającego w zupie nam odpowiadają.
Kiedy szpinak straci swoją sprężystość (czyli po ok. 5 min), dodajemy cały serek topiony (100 g). Trzeba uważać, żeby dobrze się rozpuścił. Wybierając opcję z śmietaną, dodawać na końcu. Powstałą miksturę wrzucamy do gorącego wywaru. Zostawiamy na małym ogniu na ok. 30 min. bez przykrycia. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem. Zupa smakuje wyśmienicie z grzankami z czosnkiem i żółtym serem.
Smacznego
Comments
3 Responses to “Zupa pomidorowo-szpinakowa z gorczycą”