15233 Views |  Like

Zupa pomidorowa

Przepis na pikantną zupę pomidorową.

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 1 litr),
  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszony tymianek,
  • suszony majeranek,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz.

Oliwę rozgrzewamy w rondlu. Pokrojoną na drobno cebulę i marchewkę dusimy ok. 4 minut. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórki i kroimy na ćwiartki. Razem z czosnkiem i ziołami dodajemy je do cebuli i marchewki.

Bulion warzywny (2 kostki) rozpuszczamy w 1 litrze wody. Zalewamy nim warzywa. Wszystko razem gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.

Zupę pomidorową miksujemy. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Doprawiamy i podgrzewamy.

Zupę pomidorową możemy podawać także z makaronem, udekorowaną śmietaną.