Kwaśna i pikantna zupa ogórkowa nie tylko zaostrzy apetyt, ale również korzystnie wpłynie na trawienie.
Składniki na zupę ogórkową
- słoik ogórków kwaszonych,
- 4 marchewki,
- kawałek selera,
- korzeń pietruszki,
- 4 ziemniaki,
- 2 czerwone papryki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła lub oleju,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- sól, pieprz,
- czosnek mielony,
- szczypta ostrej papryki.
Przygotowanie zupy ogórkowej
Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka i gotujemy z dodatkiem bulionu warzywnego. Pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę smażymy na tłuszczu i dodajemy do gotowanych warzyw. Do podgotowanych składników wrzucamy pokrojone w plastry kwaszone ogórki i przecedzony sok ze słoika. Zupę ogórkową doprawiamy do smaku.
Comments
6 Responses to “Zupa ogórkowa na ostro”