17140 Views |  Like

Zupa ogórkowa na ostro

Kwaśna i pikantna zupa ogórkowa nie tylko zaostrzy apetyt, ale również korzystnie wpłynie na trawienie.

Zupa ogórkowa na ostro

Zupa ogórkowa na ostro

Składniki na zupę ogórkową

  • słoik ogórków kwaszonych,
  • 4 marchewki,
  • kawałek selera,
  • korzeń pietruszki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • czosnek mielony,
  • szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie zupy ogórkowej

Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka i gotujemy z dodatkiem bulionu warzywnego. Pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę smażymy na tłuszczu i dodajemy do gotowanych warzyw. Do podgotowanych składników wrzucamy pokrojone w plastry kwaszone ogórki i przecedzony sok ze słoika. Zupę ogórkową doprawiamy do smaku.