Zwegowani » Dania gotowane, Zupy chłodniki

Zupa meksykańska z kukurydzy


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 6
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (1 głosów)
Loading...Loading...

Zupa meksykańska to istna mieszanka smaków. Słodka kukurydza ustępuje kwaśniej śmietanie. Kwaśność wspierają pojedyncze, delikatne i cienkie skórki cytryny. Kwaśna drużyna zdaje się górować nawet nad pikantnym, samotnym, ale ostrym chili. Nie pomaga mu cebula z czosnkiem, których smak po usmażeniu ginie gdzieś w oddali. Jednak do akcji wkracza mleko próbując załagodzić spór. Czy mu się uda?

Przekonacie się… nie, nie w następnym odcinku, ale zwyczajnie – przyrządzając zupę :) Spróbujcie smaku istnego Meksyku :)

Zupa meksykańska z kukurydzy

Zupa meksykańska z kukurydzy

Składniki zupy meksykańskiej:

  • 2 kubki kukurydzy (najlepiej z puszki),
  • 3 kubki bulionu warzywnego (900 ml; 1,5 kostki)
  • mała cebula (szalotka),
  • ząbek czosnku,
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 2 jajka,
  • kubek mleka,
  • 30 g masła,
  • 0,25 kubka soku z cytryny.

Do przybrania zupy meksykańskiej z kukurydzy:

  • łyżeczka lub łyżka kwaśnej śmietany 12 %,
  • szczypiorek,
  • skórka cytryny.

W rondlu podgrzewamy masło, a następnie smażymy na nim na złoty kolor poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodajemy kukurydzę i sproszkowane chili. Wlewamy przygotowany wcześniej bulion. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupę meksykańską odcedzamy oddzielając kukurydzę i kawałki cebuli od bulionu. Zupę odstawiamy, a kukurydzę miksujemy za pomocą blendera. Stałe części łączymy z powrotem z płynem. Podgrzewamy w rondlu dodając po chwili mleko.

Jajka ubijamy razem z sokiem cytryny. Wlewamy do zupy meksykańskiej przelewając najpierw jej część do jajek z sokiem, a dopiero później łącząc całość. Podgrzewamy chwilę nie doprowadzając do wrzenia.

Zupę meksykańską przelewamy do miseczek. Do każdej porcji dokładamy łyżkę śmietany. Na wierzch kładziemy cienkie, krótkie paski skórki pomarańczowej. Zupę meksykańską z kukurydzy dekorujemy wokół pokrojonym szczypiorkiem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Placki z cukinii
Wersja "mokra" placków z cukinii, z dodatkiem szczypiorku, papryki i siemienia lnianego. Z...
Sałatka grecka z serem feta i pomidorami
Do tego wariantu sałatki greckiej z pomidorami, oliwkami i rzodkiewką możemy wykorzystać zarówno ser...
Kapusta po litewsku
Kapusta po litewsku to smaczna przystawka dla zwolenników kapusty w wersji słodko-kwaśnej. Sk...
Czerwona kapusta z jabłkami
Przystawka z czerwonej kapusty na słodko pysznie komponuje się ze świeżymi ziemniakami z koperkiem. ...
Fasolka szparagowa pod kołderką z sera
Fasolka szparagowa podsmażana z czosnkiem pod kołderką z parmezanu
Ciasto kalafiorowe
Z przepisu Yotama Ottolenghiego. Składniki na ciasto kalafiorowe: 1 średni kalafior (ok...

Komentarzy: 6

  • avatar
    poswix:

    o supcio soupcia! :-) dobrze, że jednak potrawy meksykańskie mogą być bez fasoli… :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola;p:

    No.no fajna ta zupka:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aga:

    raz robiłam zupę z kukurydzy, ale nie ze śmietaną kwaśną, trzeba i tej wersji spróbować :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    blue_megi:

    mmm świetna zupka :)pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Naamah:

    zaraz po zrobieniu zupy byłam przerażona jej smakiem i konsystencją, tzn była za rzadka … kiedy dodałam śmietanę chwile zajęło mi przestawienie się na ten smak i po chwili zrobiła się całkiem smaczna :) dla mnie i reszty rodziny jest za mało sycąca więc ratowaliśmy się bułką z masłem … ja raczej jej więcej nie zrobię ale to przecież kwestia upodobań :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Edyta:

    dziś zrobiła i ta zupa jest rewelacyjna!!:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.