Zwegowani » Dania gotowane, Zupy chłodniki

Zupa meksykańska z kukurydzy


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 6
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (1 głosów)
Loading...Loading...

Zupa meksykańska to istna mieszanka smaków. Słodka kukurydza ustępuje kwaśniej śmietanie. Kwaśność wspierają pojedyncze, delikatne i cienkie skórki cytryny. Kwaśna drużyna zdaje się górować nawet nad pikantnym, samotnym, ale ostrym chili. Nie pomaga mu cebula z czosnkiem, których smak po usmażeniu ginie gdzieś w oddali. Jednak do akcji wkracza mleko próbując załagodzić spór. Czy mu się uda?

Przekonacie się… nie, nie w następnym odcinku, ale zwyczajnie – przyrządzając zupę :) Spróbujcie smaku istnego Meksyku :)

Zupa meksykańska z kukurydzy

Zupa meksykańska z kukurydzy

Składniki zupy meksykańskiej:

  • 2 kubki kukurydzy (najlepiej z puszki),
  • 3 kubki bulionu warzywnego (900 ml; 1,5 kostki)
  • mała cebula (szalotka),
  • ząbek czosnku,
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 2 jajka,
  • kubek mleka,
  • 30 g masła,
  • 0,25 kubka soku z cytryny.

Do przybrania zupy meksykańskiej z kukurydzy:

  • łyżeczka lub łyżka kwaśnej śmietany 12 %,
  • szczypiorek,
  • skórka cytryny.

W rondlu podgrzewamy masło, a następnie smażymy na nim na złoty kolor poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodajemy kukurydzę i sproszkowane chili. Wlewamy przygotowany wcześniej bulion. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupę meksykańską odcedzamy oddzielając kukurydzę i kawałki cebuli od bulionu. Zupę odstawiamy, a kukurydzę miksujemy za pomocą blendera. Stałe części łączymy z powrotem z płynem. Podgrzewamy w rondlu dodając po chwili mleko.

Jajka ubijamy razem z sokiem cytryny. Wlewamy do zupy meksykańskiej przelewając najpierw jej część do jajek z sokiem, a dopiero później łącząc całość. Podgrzewamy chwilę nie doprowadzając do wrzenia.

Zupę meksykańską przelewamy do miseczek. Do każdej porcji dokładamy łyżkę śmietany. Na wierzch kładziemy cienkie, krótkie paski skórki pomarańczowej. Zupę meksykańską z kukurydzy dekorujemy wokół pokrojonym szczypiorkiem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Placki ziemniaczane zapiekane z serem camembert
Ser camembert, zapiekany na plackach ziemniaczanych z cebulą, dodaje daniu lekko słony, przyjemny po...
Pasztet z pestek dyni
Przepis na ten pasztet znalazłem w świątecznym wydaniu magazynu Vege i trochę go urozmaiciłem :). Pe...
Zupa z soczewicy z papryką i marchewką
Zupa z soczewicy to zdrowe i sycące danie. Tu w różnych odcieniach czerwieni - z czerwoną soczewicą,...
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym
Przepis z książki „Kuchnia wegetariańska” autorstwa Jenny Stacey (bardzo polecam tę publikację :)) ...
Frittata
Testujemy ceramiczne patelnie GreenPan. Wkrótce nowe patelnie staną się również nagrodami w naszym k...
Gwiazdkowe tosty francuskie
Przepis na pyszne śniadanie :) Składniki na tosty francuskie (na 3 duże lub 4 mniejsze albo 6...

Komentarzy: 6

  • avatar
    poswix:

    o supcio soupcia! :-) dobrze, że jednak potrawy meksykańskie mogą być bez fasoli… :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola;p:

    No.no fajna ta zupka:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aga:

    raz robiłam zupę z kukurydzy, ale nie ze śmietaną kwaśną, trzeba i tej wersji spróbować :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    blue_megi:

    mmm świetna zupka :)pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Naamah:

    zaraz po zrobieniu zupy byłam przerażona jej smakiem i konsystencją, tzn była za rzadka … kiedy dodałam śmietanę chwile zajęło mi przestawienie się na ten smak i po chwili zrobiła się całkiem smaczna :) dla mnie i reszty rodziny jest za mało sycąca więc ratowaliśmy się bułką z masłem … ja raczej jej więcej nie zrobię ale to przecież kwestia upodobań :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Edyta:

    dziś zrobiła i ta zupa jest rewelacyjna!!:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.