Zwegowani » Dania gotowane, Zupy chłodniki

Zupa marchewkowa


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 1
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (16 głosów)
Loading...Loading...

Marchwiowa zupa krem to danie o łagodnym smaku i gładkiej konsystencji.

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Składniki:

  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 1/2 kg marchewek,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sól, pieprz.

Najpierw przygotowujemy bulion z warzyw. Kostkę wywaru rozpuszczamy w 1 litrze wody.

Podczas, gdy bulion się zagotowuje, obieramy marchewki oraz ziemniaki i kroimy je na półplastry. Cebulę ciachamy na drobną kostkę i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą. Smażymy uważając, by się nie zarumieniła.

Do garnka dodajemy marchewkę i ziemniaki. Smażymy stale mieszając. Doprawiamy.

Warzywa zalewamy bulionem. Trzymamy na średnim ogniu aż zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy zupę i gotujemy ją ok. 25 minut – aż marchew zmięknie.

Zdejmujemy z ognia. Gdy zupa trochę ostygnie, zaczynamy dokładnie miksować składniki. W międzyczasie dodajemy śmietanę. Ponownie miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

Zupę marchwiową możemy podawać posypaną ziołami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Kotleciki ziemniaczane z grzybami
Do kotletów grzybowych możemy dodać różne rodzaje grzybów, nie tylko pieczarki. Składniki: ...
Zapiekanki z pieczarkami i serem
Zapiekanka dla dwóch osób. Do sporządzenia farszu można użyć różnych warzyw. Składniki: ...
Babeczki marchewkowe z cynamonem
Muffinki dla wielbicieli marchewkowych wypieków. Babeczki marchewkowe można przygotować na pyszny de...
Sałatka z arbuza, fety i gruszki
To nieco zmodyfikowana propozycja przepisu pochodzącego od Nigelli Lawson - zamiast czarnych oliwek ...
Groch z kapustą - kotlety wegetariańskie
Nie wiem, z czym kojarzy się Wam groch z kapusta, ale mnie z potrawa wigilijna. Pomyślałam, że  w ...
Pasta à la humus z soczewicy
Spróbujcie pasty z soczewicy, sezamu i siemienia lnianego. Składniki na pastę à la humus z soczew...

Komentarzy: 1

  • avatar
    Marta:

    Naprawdę bardzo prosty przepis i bardzo dobra zupa, chociaż ja jej nie zmiksowałam. Naprawdę polecam! Dzisiaj zrobiłam, i jutro też zrobię bo wszystkim smakuje ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.