Zwegowani » Dania gotowane, Zupy chłodniki

Zupa marchewkowa


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 1
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (15 głosów)
Loading ... Loading ...

Marchwiowa zupa krem to danie o łagodnym smaku i gładkiej konsystencji.

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Składniki:

  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 1/2 kg marchewek,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sól, pieprz.

Najpierw przygotowujemy bulion z warzyw. Kostkę wywaru rozpuszczamy w 1 litrze wody.

Podczas, gdy bulion się zagotowuje, obieramy marchewki oraz ziemniaki i kroimy je na półplastry. Cebulę ciachamy na drobną kostkę i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą. Smażymy uważając, by się nie zarumieniła.

Do garnka dodajemy marchewkę i ziemniaki. Smażymy stale mieszając. Doprawiamy.

Warzywa zalewamy bulionem. Trzymamy na średnim ogniu aż zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy zupę i gotujemy ją ok. 25 minut – aż marchew zmięknie.

Zdejmujemy z ognia. Gdy zupa trochę ostygnie, zaczynamy dokładnie miksować składniki. W międzyczasie dodajemy śmietanę. Ponownie miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

Zupę marchwiową możemy podawać posypaną ziołami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Kotlety z kalafiora
Pomysł na obiad? Może kotlety z pastą kalafiorową w panierce z płatków kukurydzianych? :> Kon...
Zupa meksykańska z kukurydzy
Zupa meksykańska to istna mieszanka smaków. Słodka kukurydza ustępuje kwaśniej śmietanie. Kwaśność w...
Kulebiak z ciastem francuskim i pieczarkami
Przepis na znany w kuchni kresowej duży, nadziewany farszem, pieczony pieróg. Przepis na kulebiak ca...
Ciasto kalafiorowe
Z przepisu Yotama Ottolenghiego. Składniki na ciasto kalafiorowe: 1 średni kalafior (ok...
Kotleciki z ciecierzycy z warzywami korzeniowymi
Przepis na wegetariańskie kotlety z cieciorki z sosem. Kotleciki z ciecierzycy z warzywami korzen...
Fasolka szparagowa z pomidorami
Przepis z książki "Dania jarskie". Składniki na fasolkę szparagową z pomidorami (4-...

Komentarzy: 1

  • avatar
    Marta:

    Naprawdę bardzo prosty przepis i bardzo dobra zupa, chociaż ja jej nie zmiksowałam. Naprawdę polecam! Dzisiaj zrobiłam, i jutro też zrobię bo wszystkim smakuje ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.