19149 Views |  Like

Zupa marchewkowa

Marchwiowa zupa krem to danie o łagodnym smaku i gładkiej konsystencji.

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Składniki:

  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 1/2 kg marchewek,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sól, pieprz.

Najpierw przygotowujemy bulion z warzyw. Kostkę wywaru rozpuszczamy w 1 litrze wody.

Podczas, gdy bulion się zagotowuje, obieramy marchewki oraz ziemniaki i kroimy je na półplastry. Cebulę ciachamy na drobną kostkę i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą. Smażymy uważając, by się nie zarumieniła.

Do garnka dodajemy marchewkę i ziemniaki. Smażymy stale mieszając. Doprawiamy.

Warzywa zalewamy bulionem. Trzymamy na średnim ogniu aż zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy zupę i gotujemy ją ok. 25 minut – aż marchew zmięknie.

Zdejmujemy z ognia. Gdy zupa trochę ostygnie, zaczynamy dokładnie miksować składniki. W międzyczasie dodajemy śmietanę. Ponownie miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

Zupę marchwiową możemy podawać posypaną ziołami.