Przepis na pyszną zupę marchwiową.
Składniki na zupę marchewkową z ryżem:
- 5 marchewek,
- 3 łyżeczki cukru,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 łyżki świeżej pietruszki,
- torebka ryżu,
- sól, pieprz.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach (ewentualnie można ją drobno pokroić albo zblenderować). Marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą (nieco więcej niż litr wody), dodajemy pietruszkę razem z łodyżkami i gotujemy do zmiękczenia na małym gazie. Po ugotowaniu blenderujemy zupę tak, aby była gładka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę gotujemy jeszcze parę minut, aby odparować nadmiar wody i żeby zrobiła się gęsta. Na koniec dodajemy śmietanę.
Gotową zupę podajemy z ryżem, możemy ją udekorować odrobiną śmietany i pietruszki.
Smacznego!
Comments
1 Responses to “Zupa marchewkowa z ryżem”