4329 Views |  Like

Zupa marchewkowa z makaronem

Przepis na pyszną zupę marchwiową z warzywami.

Zupa marchewkowa z makaronem

Zupa marchewkowa z makaronem

Składniki na zupę marchewkową:

  • 3 średnie  marchewki,
  • 100g makaronu,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 średniego selera,
  • mały por,
  • 1 i 1/2 l wody,
  • olej,
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka imbiru,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka drobno pokrojonej ostrej papryki.

Plasterki pora, starty seler  i pietruszkę podsmażamy na oleju w garnku. Marchewkę kroimy w słupki, wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą. Do zupy marchewkowej dorzucamy soczewicę, dwa wyciśnięte ząbki czosnku, imbir, sos sojowy, sól. Gotujemy aż soczewica będzie miękka (ok. 15 min.).

Osobno gotujemy makaron (ok. 5 min). Odsączamy i łączymy z zupą. Marchewkową zupę posypujemy ostrą papryką.