8000 Views |  1

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Przepis na marchewkową kremową zupę z soczewicy.

Składniki na zupę krem z czerwonej soczewicy:

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Zupa krem z czerwonej soczewicy

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • ok. 5 średnich ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1/4 dużego kalafiora,
  • 1/2 cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • świeże liście bazylii (opcjonalnie tymianek).


Porcja na ok 5 osób.

Zupa z soczewicy idealnie nadaje się na chłodne jesienne i zimowe dni.

Pokrojone ziemniaki, marchew, kalafior i pół cebuli zalać wodą tak, aby woda nie pokryła całkowicie warzyw.  Zupę gotować ok 15 min., dodać wcześniej zalaną wodą soczewicę.

Teraz trzeba być ostrożnym, żeby soczewica się nie przypaliła. Trzeba pilnować i co jakiś czas mieszać. Gotować aż warzywa i soczewica będą miekkie. Zupę zestawić z ognia, zmiksować blenderem aż zrobi się gładki krem. Wówczas wgnieść czosnek i dodać posiekaną bazylię. Doprawić.

Po wymieszaniu kremowej zupy z soczewicy nie trzeba już gotować – wystarczy jeść :)