Przepis na pyszny krem z selera i pietruszki.
Składniki na zupę krem z selera i pietruszki (na 4 porcje):
- 0.5 kg selera korzeniowego,
- 100 g pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 0.5 l bulionu jarzynowego,
- 100 g serka topionego (bez podpuszczki zwierzęcej) lub tofu,
- garść słonecznika uprażonego na suchej patelni,
- kilka łyżek oleju lnianego.
Seler, cebulę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W sporym rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy seler i pietruszkę, przesmażamy. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem.
Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję polewamy olejemy lnianym i posypujemy prażonym słonecznikiem. Polecam!
Comments
1 Responses to “Zupa krem z selera i pietruszki”