Odwiedzając warzywniak nie da się nie zauważyć, że sezon na dynię trwa na dobre. Toteż dostępne na stronie przepisy z dyni wzbogacamy o kolejny. Delikatna, kremowa zupa z dyni zawdzięcza swoją konsystencję dwóm szklankom mleka oraz usmażonemu i zmiksowanemu miąższowi. Lekko pikantny smak zupy podkreśla m. in. cebula, czosnek oraz curry.
Składniki na zupę krem z dyni
- 1,5 kg dyni,
- duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 szklanki mleka,
- pół kostki warzywnej (szklanka bulionu warzywnego),
- 4-5 łyżek masła,
- sproszkowane curry,
- sproszkowana słodka papryka,
- sól, pieprz,
- pół łyżki oliwy z oliwek.
Dynię kroimy na ćwiartki. Z każdej nożem odkrajamy miąższ od twardej części połączonej ze skórką. Z dyni wybieramy pestki (które możemy później wyskubać, usmażyć na suchej patelni i dodać do zupy). Pokrojony w kostkę miąższ dyni oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem lub oliwą. Smażymy ok. 20 minut mieszając.
Miękkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i mlekiem. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Sitkiem wyławiamy pozostałe jeszcze w zupie całe cząstki dyni. Przekładamy je do blendera i miksujemy (możemy je zmiksować także w garnku, ręcznym blenderem). Zupę z dyni doprawiamy i podajemy ciepłą.
Do zupy możemy dodać uprażone pestki dyni, płatki migdałów lub małe grzanki z chleba tostowego. Zupę z dyni możemy także podać z drobno pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Polecamy także przepis na zupę krem z dyni i ciecierzycy.
Comments
11 Responses to “Zupa krem z dyni”