Przepis na zupę z dyni.
Składniki na zupę krem z dyni z grzankami:
- dynia,
- czosnek (dwa ząbki),
- cebula (średnia),
- śmietana 18 %,
- masło – wg potrzeb ok. 2-3 łyżki,
- bulion warzywny,
- mąka pszenna,
- pieprz czarny,
- pieprz ziołowy, sól,
- papryka słodka,
- pietruszka/szczypiorek (do ozdoby).
Grzanki:
- 2-3 kromki chleba.
W tym roku postanowiłam zrobić Halloween-ową dynię. Miąższ, który pozostał, szkoda było wyrzucić, więc stwierdziłam, że zrobię z niego użytek – pyszną zupę. Drążyłam go łyżką do lodów, wiec nie miał określonego kształtu. Oczywiście możemy kupić dynię i ją pokroić po wcześniejszym obraniu ze skórki i pestek np. w kostkę.
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i cebulkę, zarumieniamy je. Dodajemy dynię (bez skórki i pestek) i zalewamy bulionem tak, aby przykrył nam naszą dynię. Gotujemy tak przez ok. 40 min. Odstawiamy do przestudzenia.
Wszystko „blenderujemy” na gładki krem, zostawiamy pół szklanki chłodnej zupy, a resztę podgrzewamy. Do zagrzanej zupy dodajemy śmietanę (ja na dość duży garnczek użyłam ok. 80 ml, ale zależy od upodobań i ilości zupy), przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Aby nasz krem był gęstszy, do odstawionej wcześniej zimnej zupy dodajemy stopniowo mąkę (na pół szklanki 2-3 łyżki) i rozrabiamy najwygodniej widelcem (powinna powstać papka konsystencji budyniu). Przygotowaną mieszankę dodajemy po trochu do gotującej się zupy mieszając cały czas, aby nie powstały nam grudki. Wystarczy teraz zagotować i jest gotowa do zjedzenia!
Do zupy super pasują grzanki, które łatwo zrobić. Kromki chleba kroimy w niedużą (ok. 1 cm) kostkę i wrzucamy na patelnię bez żadnego tłuszczu, mieszając nimi co jakieś 2-3 min. aż będą chrupiące.
Do podanej zupy ozdabiamy podając grzanki na jednej połowie talerza, zaś drugą przyozdabiamy odrobiną śmietany, posiekaną pietruszką (szczypiorkiem). Można również posypać słodką/ostrą papryką, ja dodałam trzy kropelki sosu piri piri.
SMACZNEGO!
Comments
3 Responses to “Zupa krem z dyni z grzankami”