Zupa z dyni i ciecierzycy zawdzięcza swój słodko-pikantny smak dwóm łyżkom miodu i musztardy. Jednak dynia i cieciorka sprawiają, że danie jest lekkie i kremowe.
Składniki na zupę krem z dyni i ciecierzycy
- 1-2 kg dyni,
- 6 szklanek bulionu warzywnego,
- 2 cebule,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 2 łyżki miodu,
- ciecierzyca (groch włoski) – puszka.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200° C. Dynię myjemy i kroimy wraz ze skórką na duże kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut aż zmięknie. Po wyjęciu czekamy aż ostygnie, a następnie oddzielamy miąższ od skórki. Skórkę wyrzucamy.
Miąższ miksujemy jedynie z 2 szklankami bulionu. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy kumin, musztardę, miód i dusimy jeszcze ok. 5 min. Całość dodajemy do zupy. Wlewamy resztę bulionu. Dodajemy osączoną ciecierzycę. Po podgrzaniu zupy z cieciorką podajemy ją natychmiast.
Comments
1 Responses to “Zupa krem z dyni i ciecierzycy”