Tym razem przepis na zupę z białych szparagów (tu zielona zupa szparagowa). Krem z białych szparagów można przygotować na bazie aromatycznego wywaru z włoszczyzny. Trwa to jednak nieco dłużej niż ugotowanie kostki warzywnej zatem, niecierpliwym polecamy szybszą wersję.
Zupa z białych szparagów jest kremowa, aromatyczna, lekka i dzięki ugotowanym, pływającym w niej główkom szparagów prawdziwie delikatna. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- pęczek białych szparagów,
- pęczek włoszczyzny lub 250 g mrożonej włoszczyzny (ewentualnie po prostu 4 szklanki bulionu warzywnego z 2 kostek),
- cebula,
- 0,75 szklanki śmietany 18 %,
- 2 łyżki masła,
- 2 żółtka,
- sól.
O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl
Włoszczyznę zalewamy 4 szklankami wody, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Gotujemy następne 35 minut.
Szparagi opłukujemy zimną wodą, odłamujemy zdrewniałe, włókniste końcówki i obieramy nożykiem do jarzyn od główki w dół, ku nasadzie. Każdy szparag kroimy na 2-3 mniejsze kawałki (warto, by szparagi, które czekają w kolejce, leżały w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. To spowoduje, że nie ściemnieją). Główki odkładamy na bok.
W rondlu roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i kawałki szparagów (bez główek). Smażymy kilka minut, po czym zalewamy jedynie kilkoma łyżkami wywaru i dusimy przez chwilę.
Śmietankę wlewamy do osobnego garnuszka. Dodajemy żółtka. Całość roztrzepujemy widelcem. Główki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru (wystarczy zagotowanie szklanki wody). Trzymamy na ogniu ok. 5 minut, a nastęonie odcedzamy i odkładamy.
Ugotowaną włoszczyznę odsiewamy od bulionu. Ugotowane kawałki szparagów przekładamy do blendera. Zmiksowane dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut. Po zdjęciu z ognia do kremu ze szparagów stopniowo dodajemy śmietanę z jajkami.
Krem podajemy z główkami białych szparagów.
Comments
8 Responses to “Zupa krem z białych szparagów”