Zwegowani » Dania główne, Przepisy na szparagi, Zupy chłodniki

Zupa krem z białych szparagów


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 8
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (27 głosów)
Loading...Loading...

Tym razem przepis na zupę z białych szparagów (tu zielona zupa szparagowa). Krem z białych szparagów można przygotować na bazie aromatycznego wywaru z włoszczyzny. Trwa to jednak nieco dłużej niż ugotowanie kostki warzywnej :) zatem, niecierpliwym polecamy szybszą wersję.

Zupa z białych szparagów jest kremowa, aromatyczna, lekka i dzięki ugotowanym, pływającym w niej główkom szparagów prawdziwie delikatna. Spróbujcie koniecznie!

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • pęczek włoszczyzny lub 250 g mrożonej włoszczyzny (ewentualnie po prostu 4 szklanki bulionu warzywnego z 2 kostek),
  • cebula,
  • 0,75 szklanki śmietany 18 %,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 żółtka,
  • sól.

O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl

Włoszczyznę zalewamy 4 szklankami wody, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Gotujemy następne 35 minut.

Szparagi opłukujemy zimną wodą, odłamujemy zdrewniałe, włókniste końcówki i obieramy nożykiem do jarzyn od główki w dół, ku nasadzie. Każdy szparag kroimy na 2-3 mniejsze kawałki (warto, by szparagi, które czekają w kolejce, leżały w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. To spowoduje, że nie ściemnieją). Główki odkładamy na bok.

W rondlu roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i kawałki szparagów (bez główek). Smażymy kilka minut, po czym zalewamy jedynie kilkoma łyżkami wywaru i dusimy przez chwilę.

Śmietankę wlewamy do osobnego garnuszka. Dodajemy żółtka. Całość roztrzepujemy widelcem. Główki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru (wystarczy zagotowanie szklanki wody). Trzymamy na ogniu ok. 5 minut, a nastęonie odcedzamy i odkładamy.

Ugotowaną włoszczyznę odsiewamy od bulionu. Ugotowane kawałki szparagów przekładamy do blendera. Zmiksowane dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut. Po zdjęciu z ognia do kremu ze szparagów stopniowo dodajemy śmietanę z jajkami.

Krem podajemy z główkami białych szparagów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Kotleciki ziemniaczane z grzybami
Do kotletów grzybowych możemy dodać różne rodzaje grzybów, nie tylko pieczarki. Składniki: ...
Babeczki z kakao i białą czekoladą
Łaciate, marmurkowe babeczki z białej czekolady i ciemnej masy kakao nadają się na wszelkie okazje: ...
Muffinki marchewkowe
Przepis na muffinki pożyczony z bloga 'Kwestia Smaku' - wersja bez lukru i dekoracji jest równie pys...
Bułeczki cynamonowe
Przepis na proste bułeczki cynamonowe - idealne  na śniadanie. Składniki na bułeczki cynamonowe: ...
Tahinki - kruche ciasteczka z sezamem
Lubiącym smak sezamu, jak również osobom na diecie bezmlecznej, bardzo polecam ciasteczka z masłem...
Makaron z bakłażanem, pieczarkami i serem
Szybki przepis na makaronową ucztę :) Składniki na makaron z bakłażanem, pieczarkami i serem: ...

Komentarzy: 8

  • avatar
    ania/vespertinee:

    O, proszę :) sama niedawno robiłam krem z białych szparagów :)Ale nie zagęczszałam żółtkami, a ziemniakami. Wolę taką opcję, bo bardziej treściwa :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    zawszepolka:

    Super zupa! Ja w biegu bo mam mnostwo roboty dzisiaj :(( Zawsze mi dowalaja w pitaek…:/
    A tutaj ja widzialam jak dotad tylko zielone szparagi i wstyd sie przyznac bo je jedlismy raz :D

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    zawszepolka:

    Jeju znowu literowki! Przepraszam ! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Gosi@:

    aaaa,w koncu dojrzalam,gdzie sie komentuje :) zupka klasyczna i jak zawsze pyszna :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    olalala:

    Pycha! Taka delikatna mówisz? Więc pyszna musi być :).

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola Wilk:


    Moja wersja kremu z białych szparagów- nie zagęszczana jajkiem. Dodkowo grzanki z masełkiem ziolowym i kozim serkiem który świetnie kontrastuje z delikatnym kremem. Grzanki podane na liściach młodego szpinaku

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    Olu, dzięki wielkie! a grzanki = świetny i smakowity pomysł! :)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Kasia:

    Dzis spróbuje zrobić. Może dodam odrobine białego wina

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.