Przepis na pyszną zupę z kalafiorem.
Składniki na zupę kalafiorową z szałwią:
- mała cebula,
- średnia marchewka,
- 1-2 średnie ziemniaki,
- kalafior,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżej lub 1-2 saszetki herbaty z szałwii,
- pieprz,
- sos sojowy jasny – do smaku (zamiast soli),
- śmietana do zupy,
- oliwa, masło do smażenia,
- listek bobkowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego.
Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy w wodzie z szałwią, listkiem bobkowym i zielem angielskim. Na patelni smażymy pokrojone w kostkę cebulę, marchew i ziemniaki oraz czosnek wyciśnięty praską.
Po ok. 3-4 min. przekładamy to wszystko do gotującego się kalafiora. Gotujemy ok. 10 min. Dodajemy pieprz, sos sojowy. Na koniec dodajemy śmietanę.
Smacznego.
Comments
2 Responses to “Zupa kalafiorowa z szałwią”