1655 Views |  Like

Zupa czosnkowa z grzankami

Turecka zupa czosnkowa rodem z Anatolii to jedna z kolejnych propozycji wycieczki po światowych kulinariach, tym razem zainspirowana Wschodem. „Piekielna” zupa anatolijska w połączeniu z grzankami ma łagodny smak i niebywały aromat.

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

 

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 50 g selera,
  • 50 g sera żółtego,
  • 5 łyżek masła,
  • 2 jajka.

Z dwóch kostek bulionu przygotowujemy wywar warzywny.

Czosnek rozgniatamy i podsmażamy na 3 łyżkach masła. Po paru minutach dodajemy seler starty na tarce o małych oczkach. Seler i czosnek dusimy, a następnie zalewamy wazowymi łyżkami przygotowanego bulionu. Gotujemy ok. 5-7 minut.

Składniki anatolijskiej zupy przekładamy z patelni do garnka z resztą bulionu warzywnego. Mieszamy wciąż podgrzewając. Dodajemy dwa lekko rozbełtane jajka. Zupę czosnkową dokładnie mieszamy gotując ją na małym ogniu.

W tym czasie przyrządzamy grzanki do zupy tureckiej. Kromki chleba tostowego kroimy na duże kostki. Pieczywo tostowe podgrzewamy z dwiema łyżkami masła na rozgrzanej patelni. Gdy chleb się zarumieni, dodajemy grzanki do zupy czosnkowej.

Zupę czosnkowo-selerową przekładamy do talerzy. Na wierch kładziemy starty ser żółty. Zupę z grzankami doprawiamy według uznania (smakuje pysznie także bez przypraw).

Teraz pozostaje już tylko delektować się czosnkową zupką z Anatolii:)