Zwegowani » Dania gotowane, Dania wigilijne, Zupy chłodniki

Zupa czosnkowa z grzankami


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 2
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (12 głosów)
Loading...Loading...

Turecka zupa czosnkowa rodem z Anatolii to jedna z kolejnych propozycji wycieczki po światowych kulinariach, tym razem zainspirowana Wschodem. „Piekielna” zupa anatolijska w połączeniu z grzankami ma łagodny smak i niebywały aromat.

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

 

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 50 g selera,
  • 50 g sera żółtego,
  • 5 łyżek masła,
  • 2 jajka.

Z dwóch kostek bulionu przygotowujemy wywar warzywny.

Czosnek rozgniatamy i podsmażamy na 3 łyżkach masła. Po paru minutach dodajemy seler starty na tarce o małych oczkach. Seler i czosnek dusimy, a następnie zalewamy wazowymi łyżkami przygotowanego bulionu. Gotujemy ok. 5-7 minut.

Składniki anatolijskiej zupy przekładamy z patelni do garnka z resztą bulionu warzywnego. Mieszamy wciąż podgrzewając. Dodajemy dwa lekko rozbełtane jajka. Zupę czosnkową dokładnie mieszamy gotując ją na małym ogniu.

W tym czasie przyrządzamy grzanki do zupy tureckiej. Kromki chleba tostowego kroimy na duże kostki. Pieczywo tostowe podgrzewamy z dwiema łyżkami masła na rozgrzanej patelni. Gdy chleb się zarumieni, dodajemy grzanki do zupy czosnkowej.

Zupę czosnkowo-selerową przekładamy do talerzy. Na wierch kładziemy starty ser żółty. Zupę z grzankami doprawiamy według uznania (smakuje pysznie także bez przypraw).

Teraz pozostaje już tylko delektować się czosnkową zupką z Anatolii:)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Ciastko francuskie z jabłkiem i migdałami
Przepisy z ciasta francuskiego są zazwyczaj banalnie proste i nie wymagają większego wysiłku, czy li...
Tarta z serem na cieście francuskim
Tarta (quiche), jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej, tym razem nie na kruchym cieście...
Zimowa wersja enchilady
Kolejna propozycja na wegetariańską enchiladę. Składniki na enchiladę: 6-7 placków tort...
Pizza z kiszoną kapustą i ziemniakami
Z tych proporcji wyjdą dwie owalne pizze o wymiarach ok. 35 x 25 cm. Składniki na ciasto na p...
Wegetariańskie kotlety mielone
Polecam bardzo szybkie i dobre kotlety wegetariańskie, które dzięki siemieniu lnianemu są bardzo chr...
Sałatka z dynią
Coś na jesienną pluchę - sałatka z dynią i makaronem! Składniki na sałatkę z dynią: 200 g...

Komentarzy: 2

  • avatar
    Anonim:

    to w końcu to zupa czosnkowa czy selerowa? bo autor się trochę waha :p

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kasia:

    REWELACJA !!! Też obwiałam się selera, ale dodałam zgodnie z przepisem i smakuje doskonale. Jedynie grzanki następnym razem zrobię w piekarniku, a nie na patelni.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.