5618 Views |  Like

Zupa cukiniowa z kaszą kuskus

Przepis na zupę krem z cukinii.

Zupa cukiniowa z kaszą kuskus

Zupa cukiniowa z kaszą kuskus

Składniki na zupę cukiniową z kaszą kuskus:

  • kasza kuskus,
  • 600 g cukinii,
  • 1 cebula,
  • mięta,
  • pietruszka,
  • curry,
  • pieprz, sól,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego),
  • olej,
  • cytryna.

Do naczynia wsypujemy kaszę kuskus, zalewamy wrzątkiem i pod przykryciem odstawiamy na kilka minut. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy trochę się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię ze skórą – podsmażamy do czasu aż cukinia trochę zmięknie co jakiś czas mieszając.

Następnie dodajemy litr bulionu warzywnego, kilka listków mięty i dwie łodyżki pietruszki z listkami. Całość gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż cukinia będzie całkowicie miękka. Po zmiękczeniu się warzyw zupę blenderujemy na krem, można również zmielić ją tak, aby zostało trochę grudek. Garnek odstawiamy na palnik na wolny ogień, doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy pół łyżeczki curry i pół łyżeczki soku z cytryny.

Zupę gotujemy parę minut. Po wyłączeniu palnika dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym wcześniej kus kusem, dodatkowo można ozdobić zupę niewielką ilością śmietany.

smacznego!