Tym razem przepis na zupę cebulową. Cebula jest cennym źródłem witamin A, B i C. Wspomaga organizm i zapobiega przeziębieniom – idealna na chłodne wieczory.
Składniki na zupę cebulową:
- 5 dużych cebul,
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 3 kromki chleba tostowego,
- starty ser żółty,
- biały pieprz, sól.
Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Smażymy aż się zeszklą, ale tak, by nie zdążyły się zarumienić. Przekładamy do garnka z gorącym bulionem warzywnym i gotujemy przez 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostowy kroimy w małe kostki i smażymy przez chwilę.
Wracamy do przygotowania zupy cebulowej. Wlewamy mleko i gotowujemy je wraz z zupą. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Zupę cebulową podajemy z grzankami i startym serem.
Comments
7 Responses to “Zupa cebulowa”