2375 Views |  Like

Zupa cebulowa

Tym razem przepis na zupę cebulową. Cebula jest cennym źródłem witamin A, B i C. Wspomaga organizm i zapobiega przeziębieniom – idealna na chłodne wieczory.

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki na zupę cebulową:

  • 5 dużych cebul,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3 kromki chleba tostowego,
  • starty ser żółty,
  • biały pieprz, sól.

Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Smażymy aż się zeszklą, ale tak, by nie zdążyły się zarumienić. Przekładamy do garnka z gorącym bulionem warzywnym i gotujemy przez 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostowy kroimy w małe kostki i smażymy przez chwilę.

Wracamy do przygotowania zupy cebulowej. Wlewamy mleko i gotowujemy je wraz z zupą. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Zupę cebulową podajemy z grzankami i startym serem.