Zwegowani » Dania gotowane, Zupy chłodniki

Zupa cebulowa


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 7
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (6 głosów)
Loading ... Loading ...

Tym razem przepis na zupę cebulową. Cebula jest cennym źródłem witamin A, B i C. Wspomaga organizm i zapobiega przeziębieniom – idealna na chłodne wieczory.

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki na zupę cebulową:

  • 5 dużych cebul,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3 kromki chleba tostowego,
  • starty ser żółty,
  • biały pieprz, sól.

Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Smażymy aż się zeszklą, ale tak, by nie zdążyły się zarumienić. Przekładamy do garnka z gorącym bulionem warzywnym i gotujemy przez 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostowy kroimy w małe kostki i smażymy przez chwilę.

Wracamy do przygotowania zupy cebulowej. Wlewamy mleko i gotowujemy je wraz z zupą. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Zupę cebulową podajemy z grzankami i startym serem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Babeczki z cukinią i ryżem
Mleczne babeczki-tarteletki z cebulą, cukinią i ryżem to doskonała przekąska i wykwintna przystawka ...
Sałatka z grzybami i ze szpinakiem
Przepis na apetyczną sałatkę ze szpinakiem i pieczarkami. Sałatka sprawdza się także jako pasta do m...
Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami
Przepis na zupę z soczewicy według diety niskowęglowodanowej. Składniki na zupę z zielonej socz...
Razowe drożdżówki orkiszowe z wiśniami i marcepanem
Drożdżówki świetnie nadają się na weekendowe śniadanie, podwieczorek czy deser, a nawet piknik. Po...
Zupa cukiniowa z kaszą kuskus
Przepis na zupę krem z cukinii. Składniki na zupę cukiniową z kaszą kuskus: kasza kusku...
Kapusta wigilijna
Składniki na kapustę wigilijną: 0,5 kg ziemniaków, 0,5 kg grochu połówkowanego, 0,5 kg k...

Komentarzy: 7

  • avatar
    kitchen:

    Jutro ugotuję zobaczymy jak smakuje .

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Marycha:

    Hmmm Vege mleko i ser żółty? xD

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Mic:

    Tak, przepisy wegetariańskie nie wykluczają stosowania mleka i sera żółtego – są one na częstym składnikiem na Zwegowanych.
    Przepisy kuchni wegańskiej można natomiast znaleźć tutaj:
    http://zwegowani.pl/category/kuchnia-weganska/,
    a informacje o rodzajach wegetarianizmu tutaj:
    http://zwegowani.pl/rodzaje-wegetarianizmu/

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Lea:

    Zupka bardzo pyszna, aromatyczna i sycąca:) Jednak delikatnie ją zmodyfikowałam i zamiast 2 dodałam 4 szklanki bulionu – żeby było więcej porcji;) no i chleb tostowy zamieniałam na ciemny z ziarnami…zupka wyszła rewelacyjna!!!!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Dominika:

    Zrobiłam tą zupkę, jest super :)

    tylko, że ja wprowadziłam trochę modyfikacji…

    * gdy zagotowała mi się cebula z bulionem (warzywnym)- zmiksowałam wszystko, żeby wyszedł z tego krem
    * zamiast mleka dodałam jogurt naturalny
    * gdy wszystko razem się już gotowało do zupy dodałam trochę sera, żeby było już go trochę roztopionego w zupie
    * oprócz soli i pieprzu dodałam trochę pieprzu cayenne, żeby zupa była trochę ostrzejsza i trochę bazylii dla urozmaicenia smaku :)

    smacznego wszystkim :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Dominika:

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Marika`:

    Marycha vegetariańskie a nie vegańskie, zauważ rużnice! -,-

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.