Przepis na buraczkową 20-go wieku!
Składniki na zupę buraczkową
- 1 kg długich buraków,
- duża marchewka,
- pietruszka – korzeń i natka,
- ¼ korzenia selera,
- ok. 3 l wody,
- 1-1,5 łyżki masła,
- 2-3 łyżki octu winnego,
- 4-6 łyżek cukru,
- 2-4 łyżki mąki,
- 1-2 łyżki śmietany 12%,
- ugotowane ziemniaki,
- podsmażona cebula,
- przyprawy – pieprz, sól.
Buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w niewielkie talarki – ok. 0,5 cm. Zalać wodą. Gotować to miękkości. Wyjąć warzywa z zupy. Do wywaru dodać masło i rozpuszczone z zimnej wodzie 2-4 łyżek mąki (ilość mąki zależy od wilgotności i od samej mąki. Generalnie chodzi o zagęszczenie zupy). Do zupy dodać ocet (tu też w zależności od mocy octu i upodobania) i cukier (j.w.). Pogotować ok. 10-15min.
Zupę zestawić z ognia i studzić ok. 10 min. Dodać śmietanę, wcześniej rozmieszaną z przegotowaną, chłodną wodą (ok. łyżki wody) i odrobiną zupy. Dodać do zupy, wymieszać.
Ugotować ziemniaki i podsmażyć cebulę. Zupę z buraków podawać z łyżką rozgniecionych ziemniaków z odrobiną cebuli (jak na zdjęciu). Smacznego!
To przepis mojej nieżyjącej już babci. To zupa, którą od dzieciństwa mogłam jeść po kilka razy dziennie.
Comments
10 Responses to “Zupa buraczkowa”