24607 Views |  Like

Zupa buraczkowa

Przepis na buraczkową 20-go wieku!

Składniki na zupę buraczkową

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

 

  • 1 kg długich buraków,
  • duża marchewka,
  • pietruszka – korzeń i natka,
  • ¼ korzenia selera,
  • ok. 3 l wody,
  • 1-1,5 łyżki masła,
  • 2-3 łyżki octu winnego,
  • 4-6 łyżek cukru,
  • 2-4 łyżki mąki,
  • 1-2 łyżki śmietany 12%,
  • ugotowane ziemniaki,
  • podsmażona cebula,
  • przyprawy – pieprz, sól.

Buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w niewielkie talarki – ok. 0,5 cm. Zalać wodą. Gotować to miękkości. Wyjąć warzywa z zupy. Do wywaru dodać masło i rozpuszczone z zimnej wodzie 2-4 łyżek mąki (ilość mąki zależy od wilgotności i od samej mąki. Generalnie chodzi o zagęszczenie zupy). Do zupy dodać ocet (tu też w zależności od mocy octu i upodobania) i cukier (j.w.). Pogotować ok. 10-15min.

Zupę zestawić z ognia i studzić ok. 10 min. Dodać śmietanę, wcześniej rozmieszaną z przegotowaną, chłodną wodą (ok. łyżki wody) i odrobiną zupy. Dodać do zupy, wymieszać.

Ugotować ziemniaki i podsmażyć cebulę. Zupę z buraków podawać z łyżką rozgniecionych ziemniaków z odrobiną cebuli (jak na zdjęciu). Smacznego!

To przepis mojej nieżyjącej już babci. To zupa, którą od dzieciństwa mogłam jeść po kilka razy dziennie.