Kolejna propozycja na wegetariańską enchiladę.
Składniki na enchiladę:
- 6-7 placków tortilla,
- 600 g szpinaku,
- 4 duże pieczarki,
- papryka,
- 2 cebule,
- 2 średnie marchewki,
- 300 g mrożonego groszku,
- puszka fasoli,
- puszka ciecierzycy,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 -1 szklanki startego sera.
Składniki na sos do enchilady:
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów,
- pół szklanki wody,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie kostka warzywna,
- sól, pieprz, chili, tymianek, oregano,
- sos sojowy.
Sos: podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy puszkę pomidorów razem z zalewą oraz wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano (jeśli mamy kostkę, wrzucamy i wówczas nie dodajemy soli). Po 5 min. gotowania dodajemy zmiażdżony czosnek. Odkładamy sos do ostygnięcia.
Podsmażamy chwilę placki tortilli.
Nadzienie polecam robić w wysokim garnku, bo łatwiej będzie mieszać
Podsmażamy cebulę (nie musi być drobno siekana), dodajemy drobno posiekaną paprykę i kawałki pieczarek. Chwilę smażymy ciągle mieszając. W tym czasie ścieramy marchewki na grubych oczkach. Do garnka dodajemy szpinak i groszek. Po kilku minutach dodajemy marchew, odsączoną cieciorkę i fasolę. Doprawiamy łyżeczką tymianku, łyżeczką chili, łyżką oregano, świeżo zmielonym pieprzem, sosem sojowym i odrobiną soli. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy zmiażdżony czosnek. Należy pamiętać, że nadzienie musi być wyraziste w smaku, więc warto spróbować i ewentualnie doprawić.
Nadzienie umieszczamy na plackach, które później zwijamy w ruloniki. Odrobinę sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego. Ruloniki kładziemy „szwem” do dołu. Jeśli zostanie nadzienie, możemy spokojnie rozsmarować je na rulonikach. Wówczas wykładamy jeszcze jeden, porozdzierany placek na wierzch. Polewamy resztą sosu, sypiemy serem i pieczemy w 200°C przez ok. 20-30 min. aż ser się ładnie zarumieni.
To dość duże danie, starczające na 6-8 porcji. Spokojnie można to zamrażać, uprzednio krojąc na porcje
Comments
1 Responses to “Zimowa wersja enchilady”