7352 Views |  Like

Ziemniaki z grilla i papryka z sosem barbecue

Sezon na grilla może trwać cały rok i nawet gdy pogoda nie dopisuje istnieją sposoby, by sprawić, że wiosenno-letnia aura na dobre zagości na naszych talerzach. Wystarczy specjalna patelnia do grilla, parę niedrogich warzyw, chęć na małe co nieco i… np. sos barbecue :) Podajemy przepis na udanego grilla :)

Ziemniaki z grilla i papryka z sosem barbecue

Ziemniaki z grilla i papryką z sosem barbecue

Składniki potrzebne na grilla:

  • 400 g ziemniaków,
  • żółta papryka,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawa do dań z ziemniaków lub przyprawa do grilla,
  • sól, pieprz.

Składniki potrzebne do sporządzenia sosu barbecue:

  • 400 g pomidorów z puszki,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • łyżeczka sproszkowanego chili,
  • przyprawa do dań z pomidorów,
  • sól, pieprz.

Posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku smażymy na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonych składników dodajemy pomidory. Przyprawiamy. Smażymy 25 minut aż sos zgęstnieje.

W tym czasie obrane ziemniaki gotujemy ok. 10 minut. Ostudzone kroimy na grube plastry. Plastry ziemniaków i pokrojoną wzdłuż paprykę smarujemy z jednej strony oliwą i ta stroną układamy je na grillu. Smażymy parę minut aż się zarumienią, a następnie smarujemy drugą stronę. Warzywa na grill i ziemniaki przekładamy i smażymy przez chwilę.

Do mięsistego sosu barbecue dodajemy pokrojone kapary. Gotujemy na małym ogniu kolejne 2 minuty. Sos barbecue doprawiamy solą lub pieprzem (możemy też w trakcie gotowania dodać pół łyżeczki cukru dla smaku).

Grillowane warzywa i ziemniaki podajemy polane gorącym sosem barbecue.