Sezon na grilla może trwać cały rok i nawet gdy pogoda nie dopisuje istnieją sposoby, by sprawić, że wiosenno-letnia aura na dobre zagości na naszych talerzach. Wystarczy specjalna patelnia do grilla, parę niedrogich warzyw, chęć na małe co nieco i… np. sos barbecue Podajemy przepis na udanego grilla
Składniki potrzebne na grilla:
- 400 g ziemniaków,
- żółta papryka,
- oliwa z oliwek,
- przyprawa do dań z ziemniaków lub przyprawa do grilla,
- sól, pieprz.
Składniki potrzebne do sporządzenia sosu barbecue:
- 400 g pomidorów z puszki,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka kaparów,
- łyżeczka sproszkowanego chili,
- przyprawa do dań z pomidorów,
- sól, pieprz.
Posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku smażymy na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonych składników dodajemy pomidory. Przyprawiamy. Smażymy 25 minut aż sos zgęstnieje.
W tym czasie obrane ziemniaki gotujemy ok. 10 minut. Ostudzone kroimy na grube plastry. Plastry ziemniaków i pokrojoną wzdłuż paprykę smarujemy z jednej strony oliwą i ta stroną układamy je na grillu. Smażymy parę minut aż się zarumienią, a następnie smarujemy drugą stronę. Warzywa na grill i ziemniaki przekładamy i smażymy przez chwilę.
Do mięsistego sosu barbecue dodajemy pokrojone kapary. Gotujemy na małym ogniu kolejne 2 minuty. Sos barbecue doprawiamy solą lub pieprzem (możemy też w trakcie gotowania dodać pół łyżeczki cukru dla smaku).
Grillowane warzywa i ziemniaki podajemy polane gorącym sosem barbecue.
Comments
9 Responses to “Ziemniaki z grilla i papryka z sosem barbecue”