10094 Views |  1

Zielone kluski leniwe

Zielone kluski leniwe

Zielone kluski leniwe

Przepis na kluski leniwe w zielonej wersji :)

Składniki na zielone kluski leniwe:

  • 200 g twarożku,
  • 50 g szpinaku (może być mrożony),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 białko,
  • sól,
  • 1 łyżka oleju.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy do zmiękczenia. Twarożek mielimy na gładko i wkładamy do miski. Dodajemy szpinak (jeżeli szpinak był świeży, należy go zmielić po usmażeniu), białko, mąkę i delikatnie solimy.

Wyrabiamy masę na leniwe, jeśli będzie się kleić, należy dodać więcej mąki (tyle, aby ciasto odchodziło od rąk). Deskę posypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy na niej wałki z ciasta o grubości 2-3 cm, następnie kroimy na niewielkie kawałki po skosie. Wodę w garnku solimy, dodajemy łyżkę oleju, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy leniwe. Będą dobre, kiedy zaczną wypływać na wierzch, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzaka. Kluski można podawać same lub polane jogurtem lub śmietaną.

Smacznego!