Przepis na kluski leniwe w zielonej wersji
Składniki na zielone kluski leniwe:
- 200 g twarożku,
- 50 g szpinaku (może być mrożony),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 szklanka mąki,
- 1 białko,
- sól,
- 1 łyżka oleju.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy do zmiękczenia. Twarożek mielimy na gładko i wkładamy do miski. Dodajemy szpinak (jeżeli szpinak był świeży, należy go zmielić po usmażeniu), białko, mąkę i delikatnie solimy.
Wyrabiamy masę na leniwe, jeśli będzie się kleić, należy dodać więcej mąki (tyle, aby ciasto odchodziło od rąk). Deskę posypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy na niej wałki z ciasta o grubości 2-3 cm, następnie kroimy na niewielkie kawałki po skosie. Wodę w garnku solimy, dodajemy łyżkę oleju, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy leniwe. Będą dobre, kiedy zaczną wypływać na wierzch, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzaka. Kluski można podawać same lub polane jogurtem lub śmietaną.
Smacznego!
Comments
2 Responses to “Zielone kluski leniwe”