3444 Views |  Like

Zielone fungi na kiełkach

Przepis na fungi z kiełkami słonecznika i fasolą mung.

Składniki na zielone fungi z kiełkami:

Dodaj zdjęcie!

  • 5 średnich pieczarek,
  • 1/4 puszki groszku zielonego (bądź mrożony),
  • 1/4 średniej czerwonej papryki,
  • 1/2 pora,
  • garść kiełków fasoli mung + kiełki słonecznika,
  • makaron pełnoziarnisty,
  • jogurt naturalny,
  • ok 25 g sera camembert do smaku,
  • przyprawy: tymianek, cząber, oregano, bazylia, chili,
  • odrobina przecieru pomidorowego lub ketchupu dobrej jakości,
  • olej rzepakowy.

Pokrojone pieczarki dusić na oleju z porem pokrojonym w półksiężyce. Do warzyw dodać paprykę pokrojoną w kostkę, dalej dusić do pożądanej miękkości. Doprawić, dodać odsączony groszek, chili i ser camembert. Kiedy ser się rozpuści, dodać resztę przypraw – tymianek, oregano, bazylię i przecier/ketchup.

Wyłączyć gaz i dodać za chwilę ok 2 łyżki jogurtu naturalnego. Ugotować makaron, wyłożyć na talerze, następnie na to potrawkę. Fungi udekorować pomidorami pokrojonymi w ósemki i zielonym, świeżym/ mrożonym koperkiem.

Smacznego :)