Przepis na fungi z kiełkami słonecznika i fasolą mung.
Składniki na zielone fungi z kiełkami:
- 5 średnich pieczarek,
- 1/4 puszki groszku zielonego (bądź mrożony),
- 1/4 średniej czerwonej papryki,
- 1/2 pora,
- garść kiełków fasoli mung + kiełki słonecznika,
- makaron pełnoziarnisty,
- jogurt naturalny,
- ok 25 g sera camembert do smaku,
- przyprawy: tymianek, cząber, oregano, bazylia, chili,
- odrobina przecieru pomidorowego lub ketchupu dobrej jakości,
- olej rzepakowy.
Pokrojone pieczarki dusić na oleju z porem pokrojonym w półksiężyce. Do warzyw dodać paprykę pokrojoną w kostkę, dalej dusić do pożądanej miękkości. Doprawić, dodać odsączony groszek, chili i ser camembert. Kiedy ser się rozpuści, dodać resztę przypraw – tymianek, oregano, bazylię i przecier/ketchup.
Wyłączyć gaz i dodać za chwilę ok 2 łyżki jogurtu naturalnego. Ugotować makaron, wyłożyć na talerze, następnie na to potrawkę. Fungi udekorować pomidorami pokrojonymi w ósemki i zielonym, świeżym/ mrożonym koperkiem.
Smacznego
Comments
1 Responses to “Zielone fungi na kiełkach”