Zielona zupa z chrzanowym akcentem oraz wątkiem zbożowym. Zastąpi cały obiad
Proporcje dla około 4-6 osób
Składniki na zieloną zupę z kaszą i chrzanem wasabi:
- duży brokuł,
- średniej wielkości cukinia,
- puszka zielonego groszku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- 3-4 łyżki przyprawy warzywnej,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- szczypta białego lub zielonego pieprzu,
- kilka łyżek masła,
- 2 litry wody,
- 2-3 łyżeczki pasty wasabi.
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawą warzywną. Do wrzątku wrzucamy pokrojone różyczki brokuła i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w dużą kostkę cukinię, groszek i posiekany w plasterki czosnek. Dodajemy także kaszę. Rozpuszczamy masło i łączymy z pastą wasabi, mieszankę dodajemy do zupy po około 25 minutach gotowania się wszystkich warzyw i kaszy. Szybko zdejmujemy z ognia, bo w trakcie gotowania chrzan traci ostrość.
Zrobione!
Zupę można podawać ze śmietaną, chociaż obecność masła powinna wystarczyć. Smakuje lepiej niż wygląda 😉
Comments
4 Responses to “Zielona zupa z kaszą i chrzanem wasabi”