4870 Views |  Like

Zielona zupa z kaszą i chrzanem wasabi

Zielona zupa z chrzanowym akcentem oraz wątkiem zbożowym. Zastąpi cały obiad :)

Proporcje dla około 4-6 osób

Składniki na zieloną zupę z kaszą i chrzanem wasabi:

Zielona zupa i kasza z chrzanem i pastą wasabi

 

  • duży brokuł,
  • średniej wielkości cukinia,
  • puszka zielonego groszku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 3-4 łyżki przyprawy warzywnej,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • szczypta białego lub zielonego pieprzu,
  • kilka łyżek masła,
  • 2 litry wody,
  • 2-3 łyżeczki pasty wasabi.

Przygotowanie

W garnku zagotowujemy wodę z przyprawą warzywną. Do wrzątku wrzucamy pokrojone różyczki brokuła i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w dużą kostkę cukinię, groszek i posiekany w plasterki czosnek. Dodajemy także kaszę. Rozpuszczamy masło i łączymy z pastą wasabi, mieszankę dodajemy do zupy po około 25 minutach gotowania się wszystkich warzyw i kaszy. Szybko zdejmujemy z ognia, bo w trakcie gotowania chrzan traci ostrość.

Zrobione!

Zupę można podawać ze śmietaną, chociaż obecność masła powinna wystarczyć. Smakuje lepiej niż wygląda 😉