5384 Views |  Like

Zemdlony imam, czyli zapiekany bakłażan

Zapiekany bakłażan

Zapiekany bakłażan

Uwielbiam bakłażana, więc każdy kolejny przepis mnie cieszy, a ten, mimo że składniki i przygotowanie są wręcz ekstremalnie proste, daje przepyszny efekt. Od siebie dodam, że obecnie nie ma już potrzeby solić bakłażanów i odstawiać ich, aby straciły goryczkę wraz z sokiem, który się wydzieli, ponieważ obecnie uprawiane odmiany nie są gorzkie. Legenda, która stoi za przepisem – znana już w czasach Imperium Osmańskiego – mówi, że młoda żona starszego już imama otrzymała w posagu 12 dużych dzbanów oliwy. Wkrótce nie pozostała z niej ani kropla. Imam padł nieprzytomny, gdy dowiedział się, że żona zużyła całą do przygotowania nadziewanych bakłażanów :) Stąd właśnie pochodzi nazwa dania. Przepis, tu zmodyfikowany, pochodzi z Turkey, mediterranean cuisine.

Składniki na zemdlonego imama, czyli danie z zapiekanym bakłażanem (na 4 porcje):

  • 4 podłużne, średniej wielkości bakłażany,
  • 4 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml oliwy,
  • 3 spore pomidory,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Bakłażany obieramy ze skórki łącznie z łodyżkami – najlepiej wychodzi to obieraczką do warzyw. Przy dole zostawiamy trochę skórki w celach ozdobnych. Na patelni rozgrzewamy 200 ml oliwy i smażymy bakłażany na średnim ogniu z każdej strony na złoto – zajmie to ok. 20-30 minut.

Obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek, przesmażamy je na złoto w 50 ml oliwy. Pomidory nacinamy na krzyż po przeciwnej stronie niż łodyżka, zalewamy wrzątkiem, po chwili przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku.

Dolewamy nieco wody i dusimy wszystko razem ok. 10 minut. Przesmażone jarzyny odcedzamy na gęstym sicie zachowując płyn. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy blachę lub formę, w której będziemy zapiekać bakłażany. Bakłażany nacinamy i delikatnie łyżką robimy w nich kieszonkę, którą nadziewamy cebulą z pomidorami. Przekładamy je do formy, wlewamy płyn, który pozostał po odcedzeniu nadzienia i zapiekamy aż bakłażany będą zupełnie miękkie, ok. 30 minut. Podajemy z pieczywem, polecam!