15734 Views |  Like

Zapiekany sos z pomidorów

Czasem zdarza się w kuchni, że tworzy się coś z niczego. Czasem wręcz odwrotnie :) Ale to będzie opowieść o tym pierwszym. Zapiekany sos pomidorowy – niby nic wielkiego, a smakuje pysznie :)

Zapiekany sos z pomidorów

Zapiekany sos z pomidorów

Składniki na zapiekany sos z pomidorów

  • 6 pomidorów (ok. 1 kg),
  • cebula (szalotka),
  • 80 g sera żółtego,
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • przyprawa do pomidorów,
  • sól, pieprz.

Drobno posiekaną cebulę zalewamy 0,5 szklanki wody. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę. Pokrojone pomidory łączymy z cebulą. Dusimy na średnim ogniu aż woda niemal zupełnie odparuje. W międzyczasie dodajemy przyprawę do pomidorów (0,5-1 łyżki).

Wywar z pomidorów łączymy ze startym serem, kukurydzą i dwoma żółtkami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do sosu pomidorowego dodajemy mąkę. Całość mieszamy.

Lekką potrawkę wegetariańską wlewamy do wysmarowanej masłem keksówki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Pieczemy w temperaturze 180° C.

Zapiekany sos podajemy ciepły – jako samodzielną przekąskę lub dodatek, np. do ziemniaków.