Kolejny smaczny przepis z „Kuchni wegetariańskiej” Jenny Stacey. Tym razem trochę go zmodyfikowałam, głównie dlatego że nie miałam wymaganych składników, ale także z ciekawości Oryginalny przepis jest wegetariański, ale myślę, że spokojnie moją wersję można przepoczwarzyć na wegańską.
(Porcja dla 4 osób)
Składniki na zapiekany seler naciowy:
- 1 seler naciowy,
- 50 g pokruszonego, podeschniętego chleba razowego (nie użyłam, bo nie miałam),
- 25 g startego parmezanu wegetariańskiego (jego także nie użyłam),
- orzechy pecan (są trudno dostępne, ja dodałam płatków migdałowych),
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
- 1 cebula pokrojona w talarki,
- ½ łyżeczki kminku, zmielonego (nie użyłam, bo nie lubię),
- ½ łyżeczki kolendry, zmielonej,
- 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml śmietanki 18% – zastąpiłam to mlekiem zmiksowanym z kostką bulionową,
- imbir do smaku – to już moja fantazja
Przygotowanie:
Selera pokroić w wąskie słupki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy i orzechy. Zalać to wszystko bulionem ze śmietanką lub mlekiem, z wierzchu posypać okruchami chleba wymieszanymi z parmezanem. Seler naciowy zapiekać w 200°C przez ok. pół godziny, do zarumienienia wierzchu i zmięknięcia selera.
Smacznego!
Comments
1 Responses to “Zapiekany seler naciowy”