6138 Views |  Like

Zapiekany seler naciowy

Kolejny smaczny przepis z „Kuchni wegetariańskiej” Jenny Stacey. Tym razem trochę go zmodyfikowałam, głównie dlatego że nie miałam wymaganych składników, ale także z ciekawości :) Oryginalny przepis jest wegetariański, ale myślę, że spokojnie moją wersję można przepoczwarzyć na wegańską.

Dodaj zdjęcie!

(Porcja dla 4 osób)

Składniki na zapiekany seler naciowy:

  • 1 seler naciowy,
  • 50 g pokruszonego, podeschniętego chleba razowego (nie użyłam, bo nie miałam),
  • 25 g startego parmezanu wegetariańskiego (jego także nie użyłam),
  • orzechy pecan (są trudno dostępne, ja dodałam płatków migdałowych),
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 1 cebula pokrojona w talarki,
  • ½ łyżeczki kminku, zmielonego (nie użyłam, bo nie lubię),
  • ½ łyżeczki kolendry, zmielonej,
  • 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml śmietanki 18% – zastąpiłam to mlekiem zmiksowanym z kostką bulionową,
  • imbir do smaku – to już moja fantazja :)

Przygotowanie:

Selera pokroić w wąskie słupki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy i orzechy. Zalać to wszystko bulionem ze śmietanką lub mlekiem, z wierzchu posypać okruchami chleba wymieszanymi z parmezanem. Seler naciowy zapiekać w 200°C przez ok. pół godziny, do zarumienienia wierzchu i zmięknięcia selera.

Smacznego!