Zapiekany kalafior z marchewką przypomina rozłożysty, zakwitły (w piekarniku:)) kwiat. Proste danie, które łatwo przygotować przy małej ilości składników, choć wymaga to chwili
Składniki na kalafior zapiekany z marchewką
- kalafior,
- kilka ziemniaków (w zależności od tego, jak duże jest naczynie żaroodporne),
- marchewka,
- 2 jajka,
- 100 ml śmietany,
- starty ser żółty,
- masło,
- sól, biały pieprz.
Ziemniaki myjemy o gotujemy w mundurkach. Odcedzone kroimy w plasterki. Kalafior myjemy i gotujemy ok. 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Marchewkę gotujemy, a gdy będzie już półmiękka, wyjmujemy i, po ostygnięciu, kroimy w kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Pośrodku układamy odsączony kalafior, a dookoła plastry ziemniaków (tak, by zachodziły jeden na drugi). Wierzch ziemniaczanych płatków posypujemy kostkami marchewki.
Jajka ucieramy mikserem ze śmietaną i serem (możemy tu także dodać pokrojoną natkę pietruszki). Przyprawiamy. Kalafior polewamy śmietankowym sosem. Możemy także zrezygnować z sosu i posypać kalafior samym startym serem, choć to sprawi, że danie będzie bardziej suche i nie zapiecze się tak z wierzchu.
Kalafior zapiekamy ok. 20-30 minut w temperaturze 190°C. Podajemy ciepły.
Comments
3 Responses to “Zapiekany kalafior z marchewką”