22451 Views |  Like

Zapiekany kalafior z marchewką

Zapiekany kalafior z marchewką przypomina rozłożysty, zakwitły (w piekarniku:)) kwiat. Proste danie, które łatwo przygotować przy małej ilości składników, choć wymaga to chwili :)

Zapiekany kalafior z marchewką

Zapiekany kalafior z marchewką

Składniki na kalafior zapiekany z marchewką

  • kalafior,
  • kilka ziemniaków (w zależności od tego, jak duże jest naczynie żaroodporne),
  • marchewka,
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietany,
  • starty ser żółty,
  • masło,
  • sól, biały pieprz.

Ziemniaki myjemy o gotujemy w mundurkach. Odcedzone kroimy w plasterki. Kalafior myjemy i gotujemy ok. 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Marchewkę gotujemy, a gdy będzie już półmiękka, wyjmujemy i, po ostygnięciu, kroimy w kostkę.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Pośrodku układamy odsączony kalafior, a dookoła plastry ziemniaków (tak, by zachodziły jeden na drugi). Wierzch ziemniaczanych płatków posypujemy kostkami marchewki.

Jajka ucieramy mikserem ze śmietaną i serem (możemy tu także dodać pokrojoną natkę pietruszki). Przyprawiamy. Kalafior polewamy śmietankowym sosem. Możemy także zrezygnować z sosu i posypać kalafior samym startym serem, choć to sprawi, że danie będzie bardziej suche i nie zapiecze się tak z wierzchu.

Kalafior zapiekamy ok. 20-30 minut w temperaturze 190°C. Podajemy ciepły.