9167 Views |  1

Zapiekany kabaczek (lub cukinia) z farszem pomidorowo-paprykowym

Sezon cukiniowy i kabaczkowy trwa! Kolejna propozycja na przepisy z cukinii lub kabaczka – tym razem niesłodka – to danie zapiekane oblane skórką z żółtego sera, pod którą kryje się prawdziwie warzywna i ziołowa uczta. Polecamy także podobnie przygotowywany zapiekany bakłażan z kaszą kuskus.

Zapiekany kabaczek lub cukinia z farszem pomidorowo-paprykowym

Zapiekany kabaczek lub cukinia z farszem pomidorowo-paprykowym

Składniki na zapiekany kabaczek lub cukinię

  • kabaczek lub cukinia,
  • pomidor,
  • pół papryki,
  • szczypiorek lub natka pietruszki,
  • cebula,
  • kilka plastrów sera żółtego,
  • 125 ml bulionu warzywnego,
  • łyżka bułki tartej,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • kminek,
  • oregano,
  • sól, pieprz.

Kabaczek kroimy na dwie łódeczki, z których wydrążamy łyżką miąższ (tak, by przy skórce pozostała ok. 1-2 cm warstwa miąższu). Pomidory, paprykę, szczypiorek, cebulę i miąższ kroimy na drobne części.

Kabaczek wkładamy na chwilę do wrzątku i podgotowujemy. Warzywa doprawiamy i wkładamy do podgrzanych kabaczków. Farsz przykrywamy bułką tartą i serem. Całość wkładamy do wysmarowanych tłuszczem naczyń żaroodpornych i zalewamy niewielką ilością bulionu.

Zapiekamy ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C, po czym wyjmujemy, by wlać resztę bulionu. Trzymamy w piekarniku kolejne kilka minut aż powstanie sos (maks. 10 minut). Zapiekane kabaczki podajemy na ciepło.