Sezon cukiniowy i kabaczkowy trwa! Kolejna propozycja na przepisy z cukinii lub kabaczka – tym razem niesłodka – to danie zapiekane oblane skórką z żółtego sera, pod którą kryje się prawdziwie warzywna i ziołowa uczta. Polecamy także podobnie przygotowywany zapiekany bakłażan z kaszą kuskus.
Składniki na zapiekany kabaczek lub cukinię
- kabaczek lub cukinia,
- pomidor,
- pół papryki,
- szczypiorek lub natka pietruszki,
- cebula,
- kilka plastrów sera żółtego,
- 125 ml bulionu warzywnego,
- łyżka bułki tartej,
- bazylia,
- tymianek,
- kminek,
- oregano,
- sól, pieprz.
Kabaczek kroimy na dwie łódeczki, z których wydrążamy łyżką miąższ (tak, by przy skórce pozostała ok. 1-2 cm warstwa miąższu). Pomidory, paprykę, szczypiorek, cebulę i miąższ kroimy na drobne części.
Kabaczek wkładamy na chwilę do wrzątku i podgotowujemy. Warzywa doprawiamy i wkładamy do podgrzanych kabaczków. Farsz przykrywamy bułką tartą i serem. Całość wkładamy do wysmarowanych tłuszczem naczyń żaroodpornych i zalewamy niewielką ilością bulionu.
Zapiekamy ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C, po czym wyjmujemy, by wlać resztę bulionu. Trzymamy w piekarniku kolejne kilka minut aż powstanie sos (maks. 10 minut). Zapiekane kabaczki podajemy na ciepło.
Comments
11 Responses to “Zapiekany kabaczek (lub cukinia) z farszem pomidorowo-paprykowym”