Pieczone ziemniaki z warzywami i serem to sycąca propozycja na główne danie obiadowe. Zapiekankę można też podać w formie zapiekanych warzyw, tzn. w mniej zwartej postaci, czyli bez jajek.
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z porem, brokułami i marchewką
- 6 ziemniaków,
- brokuł (parę różyczek),
- średni por (cały lub w przypadku użycia opcjonalnych składników – samą zieloną część),
- 2 marchewki,
- 1/4 selera (opcjonalnie),
- cebula, czosnek (opcjonalnie),
- ok. 150 g sera żółtego,
- 2 jajka,
- przyprawa do ziemniaków,
- oregano,
- papryka ostra,
- sól, pieprz.
Ziemniaki wstawiamy do wody i gotujemy. Marchewkę kroimy na małe talarki i razem z paskami selera oraz różyczkami brokuła gotujemy w osobnym garnku. Por kroimy na drobne. Możemy go podsmażyć i (z cebulą i czosnkiem) i poddusić przed dodaniem do zapiekanki z ziemniaków, by danie nie było aż tak ostre.
Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Połowę z nich wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Kolejno kładziemy por, marchewkę z selerem, brokuły. Zapiekankę ziemniaczaną raz jeszcze przysypujemy pokrojonym porem. Przyprawiamy szczyptą ostrej papryki, solą i pieprzem.
Wierzch wykładamy startym serem żółtym i następną warstwą ziemniaków. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i szczyptą oregano. Na koniec zapiekankę ziemniaczaną z porem polewamy rozbełtanymi jajkami.
Zapiekankę z ziemniakami pieczemy pół godziny w temperaturze ok. 200° C.
Comments
8 Responses to “Zapiekanka ziemniaczana z porem, brokułami i marchewką”