25956 Views |  3

Zapiekanka ziemniaczana z porem, brokułami i marchewką

Pieczone ziemniaki z warzywami i serem to sycąca propozycja na główne danie obiadowe. Zapiekankę można też podać w formie zapiekanych warzyw, tzn. w mniej zwartej postaci, czyli bez jajek.

Zapiekanka ziemniaczana z porem, brokułami i marchewką

Zapiekanka ziemniaczana z porem, brokułami i marchewką

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z porem, brokułami i marchewką

  • 6 ziemniaków,
  • brokuł (parę różyczek),
  • średni por (cały lub w przypadku użycia opcjonalnych składników – samą zieloną część),
  • 2 marchewki,
  • 1/4 selera (opcjonalnie),
  • cebula, czosnek (opcjonalnie),
  • ok. 150 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • oregano,
  • papryka ostra,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki wstawiamy do wody i gotujemy. Marchewkę kroimy na małe talarki i razem z paskami selera oraz różyczkami brokuła gotujemy w osobnym garnku. Por kroimy na drobne. Możemy go podsmażyć i (z cebulą i czosnkiem) i poddusić przed dodaniem do zapiekanki z ziemniaków, by danie nie było aż tak ostre.

Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Połowę z nich wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Kolejno kładziemy por, marchewkę z selerem, brokuły. Zapiekankę ziemniaczaną raz jeszcze przysypujemy pokrojonym porem. Przyprawiamy szczyptą ostrej papryki, solą i pieprzem.

Wierzch wykładamy startym serem żółtym i następną warstwą ziemniaków. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i szczyptą oregano. Na koniec zapiekankę ziemniaczaną z porem polewamy rozbełtanymi jajkami.

Zapiekankę z ziemniakami pieczemy pół godziny w temperaturze ok. 200° C.