36471 Views |  Like

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Zapiekany kalafior pokryty warstwą małych ziemniaków, soczystych pomidorów i polany delikatnym sosem śmietankowym. A wszystkie te wspaniałości schowane pod płaszczykiem ciągnącego się, chrupiącego sera. To dopiero obiadek :)

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem

  • 2 duże ziemniaki,
  • 450 g kalafiora,
  • 8 pomidorków cherry lub 3 duże pomidory.

Składniki na sos śmietankowy

  • 1,25 szklanki mleka,
  • 0,75 szklanki startego sera żółtego,
  • pół cebuli (szalotki),
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz.

Różyczki kalafiora i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy aż staną się miękkie. Całe pomidory wrzucamy do wrzącej wody i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 min.

W czasie gotowania się warzyw przygotowujemy sos śmietankowy. Poszatkowaną cebulę i wyciśnięty czosnek podsmażamy w rondlu. Po ok. 2 minutach dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze chwilę smażąc. Po paru minutach zdejmujemy rondel z ognia. Do składników powoli dolewamy mleko i 0,5 szklanki startego sera. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Sos śmietankowy ponownie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia.

Małe różyczki kalafiora – jako pierwszą warstwę – układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Kalafior przykrywamy pomidorami z usuniętą skórką (gdy użyliśmy dużych pomidorów, najlepiej jest je podzielić na ćwiartki). Pomidory przykrywamy kostkami ziemniaków. Całość polewamy gęstym sosem. Wierzch zapiekanki ziemniaczanej oprószamy startym serem żółtym.

Piekarnik rozgrzewamy do 180° C. Zapiekankę z kalafiora pieczemy ok. 20 minut – aż ser się zarumieni. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.