Zwegowani » Dania główne, Dania zapiekane, Przepisy na zapiekanki ziemniaczane

Zapiekanka z ziemniaków


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 5
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (6 głosów)
Loading...Loading...

Często nie mam za bardzo czasu na gotowanie, wiec robię tę pyszną i szybką zapiekankę :) Jest ona bardzo prosta do zrobienia i co najważniejsze: przepyszna.

Dodaj zdjęcie!

Składniki na zapiekankę z ziemniaków

  • 6 ziemniaków,
  • 6 pieczarek,
  • cebula,
  • starty ser żółty (może też być w plasterkach),
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka mielona.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie (najlepiej kupić mniejsze -wtedy szybciej się ugotują). W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą, a następnie dusimy je razem na dużej patelni pod przykryciem. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryczką.

Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki wielkości ok. 1-1, 5cm. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym margaryną, układamy na przemian pierwszą warstwę z połowy  ziemniaczków. Na nią nakładamy połowę duszonych  pieczarek z cebulką. Przykrywamy żółtym serem. Solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką. Następnie kładziemy drugą warstwę ziemniaków, pieczarek i sera,  po raz kolejny przyprawiamy.

Zapiekankę ziemniaczaną wstawiamy na ok. 25-35 min do piekarnika rozgrzanego do 190° C. Zapiekanka najlepiej smakuje z keczupem.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zupa z soczewicy
Przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy. Zupa zawdzięcza swój ostry smak dużej ilości curry. ...
Tosty z cukinią
Przyrządzenie smacznych tostów (typu sandwich) z serem wcale nie wymaga wielu składników. Możemy się...
Zapiekanka z ziemniaków purée
Zapiekanka ziemniaczana to jedna z najpopularniejszych potraw z ziemniakami, do których zawsze możem...
Paluchy z ciasta francuskiego z amarantusem i kremowym sosem
Kruche, chrupiące paluchy-warkocze z ciasta francuskiego obsypane ziarnami amarantusa w formie poppi...
Frittata
Testujemy ceramiczne patelnie GreenPan. Wkrótce nowe patelnie staną się również nagrodami w naszym k...
Pizza z brokułami
Przepis na pizzę z brokułami i otrębami. Składniki na pizzę z brokułami: 200g mąki ra...

Komentarzy: 5

  • avatar
    Anonim:

    6 kg pieczarek???

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    No właśnie… autorem przepis jest guernica. Zmieniliśmy 6 kg na 6 pieczarek, mamy nadzieję, że o to chodziło :)
    Guernica – odezwij się proszę, czy nasz zamysł jest prawidłowy :) Dzięki!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Justaa:

    Dzis robilam podobna zapiekanke tyle ze dodalam brokuly i zamiast samych pieczarek z cebulka zrobilam sos z pieczarkami i lyzką smietany,pychotka bylo mniami;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    xxx:

    Ja tam od razu wszystko piekę, a i jeszcze zalewam odrobino śmietany do której dodaje jajko i przyprawy.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Mariusz:

    Ja wszystko rozumiem, ale czy Autor(ka) poznał kiedyś w życiu co to znaczy brak czasu? kartofle gotują się 30 minut, układanie, 15 minut, pieczenie 30 minut. Razem 1:15 siedzenia w kuchni +-15 minut. Jak ktoś nie ma czasu to robi obiad w 20 minut, a nie w 1,5 godziny.

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.