18243 Views |  Like

Zapiekanka z ziemniaków purée

Zapiekanka ziemniaczana to jedna z najpopularniejszych potraw z ziemniakami, do których zawsze możemy dołożyć własne, ulubione składniki. W tym przepisie – zamiast bogactwa składników – proponujemy zapiekankę z ziemniaków w formie purée. Naprawdę niewielkim nakładem pracy otrzymujemy smaczne i udane danie. Warto spróbować zapiekanych ziemniaków purée.

Zapiekanka z ziemniaków purée

Zapiekanka z ziemniaków purée

Składniki na zapiekankę z ziemniaków purée

  • 1 kg ziemniaków,
  • szklanka gorącego mleka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki masła,
  • koperek (opcjonalnie),
  • sól.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę. Do purée dodajemy łyżkę masła i powoli wlewamy gorące mleko. Mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy ulubionymi dodatkami.

Masę ziemniaczaną przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (może to być także forma na tartę). Ziemniaki zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkiem.

Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C. Zapiekankę ziemniaczaną wyjmujemy, gdy lekko się zarumieni. Na koniec wierzch polewamy stopionym masłem i oprószamy koperkiem. Zapiekane ziemniaki purée podajemy lekko ostudzoną.

Zobacz także inne zapiekanki z ziemniaków.