Zapiekanka ziemniaczana to jedna z najpopularniejszych potraw z ziemniakami, do których zawsze możemy dołożyć własne, ulubione składniki. W tym przepisie – zamiast bogactwa składników – proponujemy zapiekankę z ziemniaków w formie purée. Naprawdę niewielkim nakładem pracy otrzymujemy smaczne i udane danie. Warto spróbować zapiekanych ziemniaków purée.
Składniki na zapiekankę z ziemniaków purée
- 1 kg ziemniaków,
- szklanka gorącego mleka,
- 3 łyżki śmietany,
- 3 łyżki masła,
- koperek (opcjonalnie),
- sól.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę. Do purée dodajemy łyżkę masła i powoli wlewamy gorące mleko. Mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy ulubionymi dodatkami.
Masę ziemniaczaną przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (może to być także forma na tartę). Ziemniaki zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkiem.
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C. Zapiekankę ziemniaczaną wyjmujemy, gdy lekko się zarumieni. Na koniec wierzch polewamy stopionym masłem i oprószamy koperkiem. Zapiekane ziemniaki purée podajemy lekko ostudzoną.
Zobacz także inne zapiekanki z ziemniaków.
Comments
6 Responses to “Zapiekanka z ziemniaków purée”