13340 Views |  1

Zapiekanka z ryżem i fasolą

Zapiekanka z zieloną i żółtą fasolą szparagową zatopioną pośród ziarenek ryżu to kolejna propozycja na danie prosto z piekarnika. Składniki można stosować zamiennie i np. zamiast fasoli pokusić się o małe kolby kukurydzy. W małym królestwie, zwanym kuchnią wszystko zależy od naszej inwencji i inspiracji :)

Zapiekanka z ryżem i fasolą

Zapiekanka z ryżem i fasolą

Składniki na zapiekankę z ryżem i fasolą

  • 0,5 szklanki ryżu (ok. 150 g),
  • ok. 150-200 g fasoli szparagowej żółtej,
  • ok. 150-200 g fasoli szparagowej zielonej,
  • marchewka,
  • 3 łyżki ciecierzycy z puszki, czyli groch włoski (opcjonalnie),
  • szklanka startego sera żółtego (np. mozarelli),
  • cebula (szalotka),
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka ziaren słonecznika,
  • 1,5 płaskiej łyżki przyprawy do ryżu,
  • szczypta curry,
  • sól, pieprz.

Ryż wstawiamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy ok. 20 minut.

Cebulę pokrojoną w pierścienie i sprasowany czosnek smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy marchewkę pokrojoną w pałeczki, ciecierzycę i fasolę szparagową. Smażymy kolejne 5 minut.

Ugotowany ryż łączymy z ziarnami słonecznika i przyprawiamy curry oraz przyprawą do ryżu. Do warzyw na patelni dołączamy ryż ze słonecznikiem. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu stale mieszając. Przed zdjęciem dodajemy połowę startego sera i doprawiamy solą i pieprzem.

Ryż z warzywami przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch oprószamy resztą sera żółtego.

Fasolową zapiekankę z ryżem pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180° C.