Zapiekanka z zieloną i żółtą fasolą szparagową zatopioną pośród ziarenek ryżu to kolejna propozycja na danie prosto z piekarnika. Składniki można stosować zamiennie i np. zamiast fasoli pokusić się o małe kolby kukurydzy. W małym królestwie, zwanym kuchnią wszystko zależy od naszej inwencji i inspiracji
Składniki na zapiekankę z ryżem i fasolą
- 0,5 szklanki ryżu (ok. 150 g),
- ok. 150-200 g fasoli szparagowej żółtej,
- ok. 150-200 g fasoli szparagowej zielonej,
- marchewka,
- 3 łyżki ciecierzycy z puszki, czyli groch włoski (opcjonalnie),
- szklanka startego sera żółtego (np. mozarelli),
- cebula (szalotka),
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka ziaren słonecznika,
- 1,5 płaskiej łyżki przyprawy do ryżu,
- szczypta curry,
- sól, pieprz.
Ryż wstawiamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy ok. 20 minut.
Cebulę pokrojoną w pierścienie i sprasowany czosnek smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy marchewkę pokrojoną w pałeczki, ciecierzycę i fasolę szparagową. Smażymy kolejne 5 minut.
Ugotowany ryż łączymy z ziarnami słonecznika i przyprawiamy curry oraz przyprawą do ryżu. Do warzyw na patelni dołączamy ryż ze słonecznikiem. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu stale mieszając. Przed zdjęciem dodajemy połowę startego sera i doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż z warzywami przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch oprószamy resztą sera żółtego.
Fasolową zapiekankę z ryżem pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180° C.
Comments
7 Responses to “Zapiekanka z ryżem i fasolą”