12177 Views |  Like

Zapiekanka z makaronem ryżowym i pieczarkami

Smak zapiekanki bywa mylący: czasem ciężko wyczuć, czy to jeszcze zapiekanka z makaronem, czy już zapiekanka z ryżem. Ale to wszystko bez znaczenia :) Liczy się dobry smak! – makaronu ryżowego z pieczarkami skąpanych w sosie szpinakowo-śmietankowo-serowym :)

Zapiekanka z makaronem ryżowym i pieczarkami

Zapiekanka z makaronem ryżowym i pieczarkami

Składniki do przygotowania zapiekanki z makaronem

  • 300 g makaronu ryżowego (risoni lub puntalette, zw. risetto),
  • 440 g pieczarek,
  • 30 g sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawa do dań z ryżem,
  • sól.

Składniki do przygotowania sosu szpinakowego

  • 300 g mrożonego szpinaku (najlepiej w sosie śmietankowym),
  • 300 ml mleka,
  • 20 g sera żółtego.

Na patelni smażymy pieczarki pokrojone w plasterki. Grzyby trzymamy na ogniu tak długo, aż staną się miękkie i złociste, a woda częściowo odparuje. Dopiero wtedy na patelnię wrzucamy wyciśnięty czosnek. Podsmażamy kolejne 2 min. Solimy. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę zapiekanki z makaronem.

Szpinak wykładamy do miseczki. Dolewamy mleko, 20 g startego sera żółtego i makaron ryżowy. Mieszamy i doprawiamy np. przyprawą do dań z ryżu. Sos szpinakowy wylewamy równomiernie na warstwę pieczarek.

Wierzch zapiekanki z makaronem wykładamy pozostałą częścią startego sera żółtego.

Zapiekankę makaronową zapiekamy przez 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Wyjmujemy z pieca, gdy makaron zmięknie i wchłonie większość sosu.