Smak zapiekanki bywa mylący: czasem ciężko wyczuć, czy to jeszcze zapiekanka z makaronem, czy już zapiekanka z ryżem. Ale to wszystko bez znaczenia Liczy się dobry smak! – makaronu ryżowego z pieczarkami skąpanych w sosie szpinakowo-śmietankowo-serowym
Składniki do przygotowania zapiekanki z makaronem
- 300 g makaronu ryżowego (risoni lub puntalette, zw. risetto),
- 440 g pieczarek,
- 30 g sera żółtego,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawa do dań z ryżem,
- sól.
Składniki do przygotowania sosu szpinakowego
- 300 g mrożonego szpinaku (najlepiej w sosie śmietankowym),
- 300 ml mleka,
- 20 g sera żółtego.
Na patelni smażymy pieczarki pokrojone w plasterki. Grzyby trzymamy na ogniu tak długo, aż staną się miękkie i złociste, a woda częściowo odparuje. Dopiero wtedy na patelnię wrzucamy wyciśnięty czosnek. Podsmażamy kolejne 2 min. Solimy. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę zapiekanki z makaronem.
Szpinak wykładamy do miseczki. Dolewamy mleko, 20 g startego sera żółtego i makaron ryżowy. Mieszamy i doprawiamy np. przyprawą do dań z ryżu. Sos szpinakowy wylewamy równomiernie na warstwę pieczarek.
Wierzch zapiekanki z makaronem wykładamy pozostałą częścią startego sera żółtego.
Zapiekankę makaronową zapiekamy przez 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Wyjmujemy z pieca, gdy makaron zmięknie i wchłonie większość sosu.
Comments
8 Responses to “Zapiekanka z makaronem ryżowym i pieczarkami”