- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Zapiekanka z kaszy jaglanej, maku i jabłek

Zapiekanka z kaszy jaglanej, maku i jabłek

Słodka przekąska w sam raz dla małych głodomorków.

Składniki na zapiekankę z kaszy jaglanej, maku i jabłek:

  1. Kaszę gotujemy w 2 szklankach wody na małym ogniu i czekamy aż woda całkowicie się wchłonie.
  2. Kaszę słodzimy cukrem wanilinowym i przekładamy do formy, lekko ją ugniatając.
  3. Mak gotujemy ok. 30 minut, odcedzamy i mielimy dwukrotnie.
  4. Do maku dodajemy żółtka, miód i pianę z białek.
  5. Tak przygotowany mak wykładamy na kaszę.
  6. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i wykładamy na masę makową.
  7. Zapiekamy ok. 25 minut.
  8. Można też wykorzystać smażone jabłka.