Słodka przekąska w sam raz dla małych głodomorków.
Składniki na zapiekankę z kaszy jaglanej, maku i jabłek:
- szklanka kaszy jaglanej,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 200 g maku,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- rodzynki,
- 3 duże jabłka,
- cynamon.
- Kaszę gotujemy w 2 szklankach wody na małym ogniu i czekamy aż woda całkowicie się wchłonie.
- Kaszę słodzimy cukrem wanilinowym i przekładamy do formy, lekko ją ugniatając.
- Mak gotujemy ok. 30 minut, odcedzamy i mielimy dwukrotnie.
- Do maku dodajemy żółtka, miód i pianę z białek.
- Tak przygotowany mak wykładamy na kaszę.
- Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i wykładamy na masę makową.
- Zapiekamy ok. 25 minut.
- Można też wykorzystać smażone jabłka.
Comments
7 Responses to “Zapiekanka z kaszy jaglanej, maku i jabłek”