19903 Views |  5

Zapiekanka z kaszy jaglanej, maku i jabłek

Zapiekanka z kaszy jaglanej, maku i jabłek

Zapiekanka z kaszy jaglanej, maku i jabłek

Słodka przekąska w sam raz dla małych głodomorków.

Składniki na zapiekankę z kaszy jaglanej, maku i jabłek:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 200 g maku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • rodzynki,
  • 3 duże jabłka,
  • cynamon.

  1. Kaszę gotujemy w 2 szklankach wody na małym ogniu i czekamy aż woda całkowicie się wchłonie.
  2. Kaszę słodzimy cukrem wanilinowym i przekładamy do formy, lekko ją ugniatając.
  3. Mak gotujemy ok. 30 minut, odcedzamy i mielimy dwukrotnie.
  4. Do maku dodajemy żółtka, miód i pianę z białek.
  5. Tak przygotowany mak wykładamy na kaszę.
  6. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i wykładamy na masę makową.
  7. Zapiekamy ok. 25 minut.
  8. Można też wykorzystać smażone jabłka.